Kristýna Badinková Nováková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kristýna Badinková Nováková
Narodenie 24. apríl 1983 (41 rokov)
Praha, Československo
Povolanieherečka
DetiRozárie, Mariana

Kristýna Badinková Nováková (* 24. apríl 1983 Praha, Československo) je česká filmová herečka.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Kristýna vyštudovala cestovný ruch a alternatívne a bábkové divadlo na DAMU. V rokoch 19941998 bola členkou divadelného súboru Bílá síť, od roku 2005 organizuje vlastné divadelné projekty (v roku 2005 premiéra autorského predstavenia ADORE v divadelnom priestore NoD v Prahe).

Do podvedomia divákov sa dostala vďaka filmu Výchova dívek v Čechách, kde na seba upozornila v úlohe školáčky Agáty. Tam si ju tiež všimol režisér Jan Hřebejk, ktorý ju pozval na konkurz do roly Jindřišky vo filme Pelíšky. Ďalej si zahrala v televíznych seriáloch Bazén, Ordinace v růžové zahradě, Letiště a vo filmoch Ro(c)k podvraťáků, Chyťte doktora, Děti noci a i.

Objavila sa tiež v dokumente Můj dům, můj hrad režiséra Pavla Fojtíka a vo filme Jak jsme natáčeli s Tomem režiséra Morisa Issu – víťaznej snímky medzinárodnej prehliadky CIAK Junior, kde súťažia krátke filmy, natočené podľa detských námetov. Kristýna Nováková tiež hráva v divadle, napríklad v Studiu Dva: Dámská šatna, Zdravý nemocný, Absolvent.

Bola vydatá za režiséra Jaroslava Fuitu a 25. novembra 2009 sa im narodila dcéra Rozárie, 2013 Mariana. V roku 2016 sa s ním rozviedla. V súčasnosti je druhýkrát vydatá.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kristýna Nováková na českej Wikipédii.