Kristen Wiigová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kristen Wiig)
Kristen Wiigová
Celé menoKristen Carroll Wiig
Narodenie 22. august 1973 (50 rokov)
Canandaigua, New York, USA
Povolanieherečka, komička, spisovateľka, producentka
Roky pôsobenia2000 – súčasnosť
ManželHayes Hargrove (2005 -r. 2009)
Avi Rothman (od 2021)
Deti2

Kristen Wiigová (* 22. august 1973, Canandaigua, New York, USA) je americká herečka a spisovateľka, producentka a komička.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Wiigová má z otcovej strany nórskych a írskych predkov a z maminej strany má anglických a škótskych predkov. Má jedného staršieho brata, Erica.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Wiigová sa presťahovala do Los Angeles, aby sa mohla venovať hereckej kariére. Účinkovala v improvizačných divadlách. Bola členkou Saturday Night Show a od roku 2006 bola plnohodnotnou členkou.

V roku 2007, si po boku Katherine Heigl, Paula Rudda a Leslie Mann, si zahrala v komédii Nabúchaná, kde stvárnila agresívnu asistentku. Jednu z vedľajších úloh získala aj vo filme Kopačky, z roku 2008.

Spoločne s Annie Mumolo napísala scenár k filmu Družičky, kde aj stvárnila hlavnú úlohu. Bola nominovaná v kategórii Najlepší scenár na filmové ocenenie Academy Awards. Bola jej ponúknutá jedna z úloh z filmu Ladíme!, ktorú Wiigová odmietla a namiesto nej ju získala Elizabeth Banks. V roku 2013 stvárnila jednu z vedľajších úloh vo filme Tajný život Waltera Mittyho.

V roku 2015 získala jednu z vedľajších úloh vo filme Marťan. O rok neskôr, si zahrala po boku Bena Stillera, vo filme Zoolander No.2, film však získal negatívne recenzie a bol komerčným prepadákom. Po boku Mata Damona, si zahrala v komédii Zmenšovanie z roku 2017, kde si zahrali rodinu Safrankovych.

Wiigová sa aktívne venuje aj dabingu. V roku 2021 si zahrala po boku Annie Mumolo, v komédii Barb and Star Go to Vista Del Mar.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Bola dva krát vydatá. Jej prvým mužom bol Hayes Hargrove, s ktorým sa rozviedla v roku 2009. V januári 2020, sa stala matkou prostredníctvom náhradného materstva dvojčiat, ktoré vychováva spoločne s Avim Rothmanom, za ktorého sa v roku 2021 vydala.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kristen Wiig na anglickej Wikipédii.