Krivka viditeľnosti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Krivka viditeľnosti slúži na stanovenie viditeľnosti v divadelnej sále. Aby boli splnené podmienky dobrej viditeľnosti, nesmie medzi divákom a pozorovaným objektom stáť nič v ceste. Určuje sa na základe krivky viditeľnosti, ktorá sa získava buď geometricky alebo výpočtom podľa vzorca. Podmienky pre konštrukciu a výpočet krivky viditeľnosti sú:

  • sediaci divák ma oči vo výške 1125 až 1500 mm nad podlahou
  • výška temena hlavy nad očami je cca 125 až 150 mm
  • vzťažný bod: v kine je to stred spodnej hrany premietacej plochy, v divadle je to stred priemetu portálu na podlahe javiska

Geometrické riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Ak sa vedie dotyčnica zo vzťažného bodu k temenu hlavy prvého diváka, predĺžená dotyčnica pretne kolmicu vztýčenú v mieste oka diváka v druhom rade. Priesečník dotyčnice a kolmice určí výšku oka. Výška temena hlavy od oka sa volí v rozmedzí 125 až 150 mm, v uvedenom rozmedzí sa opíše kružnica (simuluje hlavu diváka v druhom rade). Takto sa pokračuje ďalej, až kým sa nezíska celá krivka vedená vo výške očí sediacich divákov. Päty kolmíc udávajú výšky jednotlivých stupňov.

Matematické riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Pre praktické využitie vypracoval architekt Brzuchowski metódu za použitia koeficientu L, kedy možno vypočítať výšku v ktoromkoľvek rade vzorcom

Z=n(h/n1+c(Ln-L1))

Strmosť krivky je ovplyvnená výškou vzťažného bodu, hĺbkou radu a veľkosťou prevýšenia. Čím je poloha vzťažného bodu nižšia, rada užšia a prevýšenie väčšie, tým strmšia je krivka viditeľnosti.

Kategória:Geometria

Kategória:Divadlo