Krone (podnik)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bernard Krone Holding SE & Co. KG
Právna formaGmbH & Co. KG
Založená1906
ZakladateľBernard Krone, Anna Krone
SídloSpelle, Nemecko
VedenieJan Horstmann, Martin Eying, Heiner Brüning
Obrat813 500 000€ (2021)
Zamestnancov2045
Samohybná rezačka Krone
Lis značky Krone
Samohybná kosačka Krone

Bernard Krone Holding je nemecký výrobca poľnohospodárskych strojov a návesov pre nákladné vozidlá so sídlom v Spelle .

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

História značky sa začala písať v roku 1906, keď Bernard Krone založil kováčsku dielňu v severnom Nemecku, v meste Spelle v okrese Emsland, na farme, ktorú zdedil [1]. V roku 1930 sa podnik zaoberal výrobou strojov na zber plodín a obrábanie pôdy. Po vojne bola výroba rozšírená o pluhy a prívesy. Potom bola výrobná linka obohatená o rozmetadlá, ako aj sklápacie a nakladacie vozíky.

Továreň v Spelle veľmi dobre prosperovala, preto v roku 1963 boli zakúpené pozemky vo Werlte a vybudovaný druhý závod Krone, kde spoločnosť spočiatku začala vyrábať poľnohospodárske prívesy, sklápacie a plošinové prívesy. Pokles odbytu spôsobil, že v roku 1970 výroba prešla na návesy a prívesy pre cestnú prepravu tovaru [2].

Od roku 1990 sa spoločnosť špecializuje aj na výrobu rezačiek. V súčasnosti Krone svojim zákazníkom okrem iného ponúka: samonakladacie prívesy, obraceče, samohybné rezačky, kosačky, lisy a návesy za ťahače [3].

20. mája 1996 bola uvedená na trh prvá samochodná disková kosačka Krone s kondicionérom (model Big M). Tento model dosahuje pracovný výkon až 20 ha/h [4]. Výkon kosačky Krone bol zdokumentovaný v roku 1999 po 24-hodinovom teste odolnosti. Do Guinessovej knihy rekordov sa kosačka zapísala za 315,1 hektára pokosených lúk a individuálnym hodinovým rekordom 15,2 hektára [5] .

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]