Liek na život

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Liek na život
Originálny názov A Cure for Wellness
Žáner Horor, dráma, thriller
Dĺžka 146 minút
Štát USA USA, Nemecko
Pôvodný jazyk anglický
Rok 10. december, 2016
Spoločnosť 20th Century Fox
Rozpočet 40 miliónov USD
Zárobok 26.6 miliónov USD
Filmový štáb
Réžia Gore Verbinski
Scenár Justin Haythe
Produkcia Gore Verbinski, Arnon Milchan, a David Crockett
Hudba Benjamin Wallfisch
Herecké obsadenie

Liek na život je americko-nemecký psychologický hororový thriller režiséra Gore Verbinskiho, scenár k filmu napísal Justin Haythe. Herecké obsadenie filmu sa skladá z hercov ako Dane DeHaan, Jason Isaacs a Mia Goth. Film sa zameriava na mladého amerického výkonného riaditeľa, ktorý je poslaný do tajomného rehabilitačného centra vo švajčiarskych Alpách. Film bol spustený verejnosti 17. februára 2017.

Zhrnutie deja[upraviť | upraviť zdroj]

Mladý a ambiciózny manažér Lockhart (Dane DeHaan) dostal od nadriadených jednoduchú úlohu. Priviezť zo sanatória pána Pembrokea, "nepostrádateľnú hlavu" ich spoločnosti. Liečebňa, do ktorej sa pán Pembroke uchýlil,ho nechce len tak prepustiť, a nachádza sa vo švajčiarskych Alpách.

Lockhart sa vydá na cestu a stáva sa obeťou autonehody a je umiestený v sanatóriu, kde sa prebudí so zlomenou nohou. Počas jeho pobytu v kúpeľoch sa Lockhart stretne s tajomnou mladou dievčinou menom Hannah (Mia Goth), ktorá okrem iného pije podivnú tekutinu uchovávanú v kobaltovej fľaši.

Pacientka menom Victoria Watkinsová (Celia Imrie), ako aj obyvatelia neďalekého mesta, rozprávajú Lockhartovi príbeh kúpeľov, ktoré boli postavené na zrúcaninách hradu, ktorý kedysi vlastnil barón pred 200 rokmi. Barón si želal dediča čistého krvi a oženil sa s jeho sestrou. Keď sa barón dozvedel, že je neplodná, začal vykonávať pekelné pokusy na sedliakoch, aby našiel spôsob, ako vyliečiť jej neplodnosť. Po nájdení tiel sa sedliaci začali búriť. Barónova tehotná sestra bola prichytená roľníkmi a pred upálením jej dieťa jej bolo vyrezané z lona . Neskôr roľníci dieťa vyhodili do miestneho potoku, lenže dieťa to za nejasných okolností prežilo.

Lockhart sa snaží uniknúť z kúpeľov, ale zistí, že nikto len tak ľahko nemôže odísť. Spojí sa z Hannah ktorá mu pomôže z kúpeľov ujsť. Lockhart odíde s Hannah do baru a snaží sa čokoľvek o kúpeľoch zistiť. Neskôr však zistí, že ľudia z kúpeľov trpia dehydratáciou. Hannah, ktorá celý svoj život prežila v kúpeľoch skúma bar a priťahuje pozornosť miestnych obyvateľov. Lockhart sa dostane do potyčkys mužom, ktorý tancoval s Hannah. Zachráni ho Dr. Volmer (Jason Isaacs), ktorý zistil, že Lockhart spoločne s Hannah opustili kúpele.

Lockhart sa však nevzdáva a zistí, že v transfúznom krídle kúpeľov sa odohrávajú ťažké medicínske pokusy na pacientoch. Voda z miestneho podzemia má neuveriteľné vlastnosti - je veľmi toxická pre ľudí, ale pre úhory žijúce vo vode, má vlastnosti obnovujúce život. Barón navrhol proces filtrovania vody telom človeka a destiluje vodu do životnej podstaty. Volmer používa pacientov ako filtráciu pre tento proces. Túto "liečbu" požíva Volmer pre Hannah ostatných, aby získali výrazne predĺžený život. Lockhart si tiež uvedomuje, že jeho noha nie je zlomená a že to bola iba zástierka od Dr. Volmera.

Neskôr Hannah dostane svoj prvý menštruačný cyklus. Volmer sa pokúša pokračovať v jeho metódach tým, že sa ožení s Hannah. Vedie Hannah do tajnej miestnosti postavenej v zrúcanine hradu a pripravuje ju na znásilnenie. Lockhart si uvedomuje, že Volmer je zlý barón a Hannah je jeho dcéra, ktorá bola dieťa hodené do studne. V následnom boji sa tvár Volmera odhalí ako maska, pod ktorou skrýva svoje úbohé popáleniny. Lockhart podpáli hrad a Hannah zachráni Lockharta tým, že zabije Volmera, ktorého hodí do vody a následne je zjedený úhorom.

Lockhart a Hannah uniknú z kúpeľov na bicykli, skôr než hrad celý zhorí. Na ceste sa Lockhart zrazí s autom, v ktorom budú jeho zamestnávatelia ktorí prišli z New Yorku pre neho a aj pre pána Pembrokea. Lockhart sa však rozhodne odísť s Hannah na bicykli a film sa končí šibalským úsmevom Lockharta.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 7. októbra 2014 bolo oznámené, že Gore Verbinski bude režisérom filmu, ktorý napísal Justin Haythe, pre New Regency Pictures. Dňa 8. apríla 2015 boli vo filme obsadený herci Dane DeHaan a Mia Goth, pričom DeHaan si zahral výkonného riaditeľa ktorý musí zachrániť svojho šéfa z európskych "wellness kúpeľov", a Goth, stvárnila pacientku v zariadení. Spoločnosť 20th Century Fox sa zaoberá distribučnými právami, zatiaľ čo Verbinski produkoval film prostredníctvom produkcie Blind Wink. Jason Isaacs bol pripojený k hereckému obsadeniu dňa 2. júna 2015, aby hral protivnú úlohu, vedúceho zariadenia.

Veľká časť filmu bola natočená na bývalom kráľovskom hrade Hohenzollern v nemeckej obci Bisingen. Hrad bol pre verejnosť zatvorený a natáčanie prebiehalo od 13. júla do 24. júla 2015. Okrem Hohenzollern boli časti filmu tiež natáčané v Sasku-Anhaltsku a Zella-Mehlis v Nemecku. Opustená nemocnica v meste Beelitz-Heilstätten, Nemecko, slúžila ako miesto pre mnohé nemocničné interiéry.

Film získal finančné prostriedky vo výške 8,1 milióna EUR od nemeckého federálneho filmového fondu (DFFF) a 500 000 EUR z Medienboard Berlin-Brandenburg.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku A Cure for Wellness na anglickej Wikipédii.