Londýnska zoologická záhrada

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 51° 32′ 08″ s.š., 0° 09′ 21″ z.d.

Mapka londýnskej ZOO z roku 1854

Londýnska zoologická záhrada je najstaršia vedecká zoologická záhrada na svete. Otvorená bola 27. apríla 1828. Je umiestnená na severnom okraji Regent’s Parku (preteká ňou Regent's Canal). Spravuje ju Londýnska zoologická spoločnosť. Táto spoločnosť tiež vlastní rozsiahlejšie pozemky vo Whipsnade Wild Animal Park v Bedfordshire, na ktoré boli premiestnené väčšie druhy zvierat, napríklad slony a nosorožce.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Londýnska zoologická záhrada bola prvá vedecká zoo na svete. Bola otvorená roku 1828 a pôvodne bola plánovaná pre vedecké bádanie, ale v roku 1847 bola sprístupnená verejnosti. V súčasnosti sa tu nachádza viac ako 650 rôznych druhov zvierat.

Londýnska ZOO bola aj prvá záhrada, ktorá otvorila pavilón plazov (v roku 1849), prvé verejné akvárium (v roku 1853), prvý pavilón hmyzu (v roku 1881) a prvú detskú zoo (v roku 1938).

V súčasnej dobe prebieha v záhrade rozsiahla rekonštrukcia, ktorej cieľom je nahradiť klietky ohradami, ktoré zachovajú zvieratám prirodzené prostredie blížiace sa ich pôvodnému výskytu, ponúknu im lepšie životné podmienky a návštevníkom poskytuje viac realistickejší zážitok.

Kŕmenie tučniakov

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Londýnská zoologická zahrada na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]