Luke Kibet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Účastník olympijských hier
Účastník olympijských hier
Luke Kibet
Luke Kibet
Narodenie 12. apríl 1983 (41 rokov)
Keňa Keňa
Disciplína maratón
Osobný rekord 2:08:52

Pozri aj Športový portál
Prehľad medailí
Majstrovstvá sveta
zlato
Osaka 2007
maratón

Luke Kibet (* 12. apríl 1983) je kenský bežec. V roku 2007 sa stal majstrom sveta v maratóne.

Vyrástol v Eldorete a pôvodne sa venoval behu na 3000 metrov cez prekážky. V roku 2004 ale zmenil špecializáciu na maratón a dosiahol medzinárodnú úroveň (hneď pri svojom debute obsadil druhé miesto v maratóne v Enschede). V súčasnosti sa pripravuje v tréningovom stredisku Mosesa Tanuia v Kaptagate. Zamestnaný je v štátnych službách (ako zamestnanec väzenskej služby).

Najlepšieho času dosiahol na maratóne v Eindhovene v októbri 2005, kde dobehol ako tretí do cieľa za 2:08:52 hodiny, vyhral medzinárodný maratón vo Viedni.

Kibet nie je príbuzný s iným kenským maratóncom, o osem rokov starším víťazom Country Music Marathonu, ktorý nosí rovnaké meno.

Majster sveta[upraviť | upraviť zdroj]

Maratón na svetovom šampionáte v Osake v roku 2007 sa konal za veľmi náročných podmienok. Kvôli enormným horúčavám bolo dokonca zvažované, či sa maratón nepobeží o hodinu skôr, ale nakoniec bol odštartovaný v plánovanom čase, tj. o siedmej hodine ráno. Na štarte bola teplota vzduchu 28°C a vlhkosť vzduchu 81 %, v cieli 33°C a vlhkosť 67 %. Preteky kvôli vyčerpaniu niektorí atléti nedokončili, Kibet dobehol do cieľa v čase dve hodiny, 15 minút a 59 sekúnd.[1] Bol to najpomalší maratón v histórii majstrovstiev sveta. Kibet sa stal prvým kenským svetovým šampiónom v maratóne od víťazstva Douglasa Wakiihuriho na šampionáte v roku 1987.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Prvním šampionem z Ósaky je Keňan Kibet, správa IDNES.cz z 27. 8. 2007

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Luke Kibet

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Luke Kibet na českej Wikipédii.