Mária z Guelders

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mária z Guelders
škótska kráľovná a regentka
škótska kráľovná a regentka
Narodenieasi 1434
Grave, Holandsko
Úmrtie1. december 1463
Roxburgh, Škótske kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Mária z Guelders

Mária z Guelders (* asi 1434, Grave, Holandsko – † 1. december 1463, Roxburgh, Škótske kráľovstvo) bola ako manželka Jakuba II. škótska kráľovná v rokoch 14491460 a v rokoch 1460 – 1463 regentka Škótska. Bola dcérou vojvodu Arnolda z Guelders a Kataríny Klévskej.

Sobáš s Jakubom II.[upraviť | upraviť zdroj]

Mária strávila dlhú dobu na burgundskom dvore u svojho príbuzného Filipa III. Jeho manželka Izabela Portugalská dokonca často platila jej výdavky. Burgundský vojvoda a jeho manželka tiež začali vyjednávať o Máriinom sobáši do Škótska. Filip III. prisľúbil zaplatiť veno a Izabela jej svadobnú výbavu.[1]

Do Škótska prišla v júni 1449 a 3. júla sa v Edinburghu vydala za škótskeho kráľa Jakuba II. Mali sedem detí:

  1. 1467 Thomas Boyd, 1. gróf z Arranu
  2. 1474 James Hamilton, 1. lord Hamilton
  • Alexander (* asi 1454 – † 7. august 1485)
  • Margaret (* asi 1455 – † ?) ∞ William Crichton, 3. lord Crichton
  • David (* 1455/1456 – † 1457)
  • John (* 1458/1459 – † 1479/1480)

Regentstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Po manželovej smrti v roku 1460 sa Mária stala regentkou za svojho syna Jakuba. Bola zapletená do vojny ruží, ktorá v tom čase zúrila v Anglicku. Jej hlavným radcom bol biskup Kennedy a ich spojenectvo vraj fungovalo dobre, hoci biskup bol pre spojenectvo s Lancasterovcami, zatiaľ čo Mária bola skôr preto ďalej štvať znepriatelené strany proti sebe.[2]

Kým Mária stále trúchlila, lancasterská kráľovná Margaréta z Anjou sa k nej obrátila so žiadosťou o ochranu pred Yorkovcami. Mária jej a jej synovi Eduardovi ponúkla prístrešie. Spojenectvo Márie a Margaréty sa obmedzovalo predovšetkým na pomoc zosadenej kráľovnej. Mária poskytla škótskych vojakov pre podporu lancesterskej veci a v roku 1461 bol Margarétin syn Eduard zasnúbený s princeznou Margarétou Škótskou. Za svoju podporu Mária chcela mesto Berwick na hraniciach Škótska a Anglicka, Margaréta bola pripravená sa mesta vzdať.

Vzťahy medzi oboma ženami ale postupne ochladli, pretože anglický kráľ Eduard IV. uzavrel spojenectvo s Filipom III. Burgundským. Akákoľvek Máriina pomoc Margaréte, Eduardovmu nepriateľovi, ohrozovala toto spojenectvo, ktoré Filip vytvoril proti francúzskemu kráľovi Ľudovítovi XI. Eduard IV. takisto ponúkol ovdovenej Márii nový sobáš, čo však odmietla. Filip III. ju žiadal, aby zrušila zasnúbenie svojej dcéry Margaréty s princom Eduardom, čo k Margaretinmu sklamaniu Mária urobila. V roku 1462 uzavrela s Eduardom IV. mier.

Počas troch rokov svojho regentstva mala Mária niekoľko milostných afér, jednu z nich s lordom Hailesom.[3] Zomrela 1. decembra 1463. Bola pochovaná v Trinity College Church v Edinburghu, ktorý založila v roku 1460 na pamiatku Jakuba II. Jej rakva bola po zbúraní kostola prenesená do kláštora Holyrood v roku 1848.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MARSHALL, Rosalind K.. Scottish Queens. [s.l.] : [s.n.], 2003.
  2. MARSHALL, Rosalind K.. Scottish Queens. [s.l.] : [s.n.], 2003.
  3. Anne Echols, Marty Williams: An annotated index of medieval women

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marie z Guelders na českej Wikipédii.