MŠK Rimavská Sobota

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z MFK Rimavská Sobota)
MŠK Rimavská Sobota
Celý názovMestský športový klub Rimavská Sobota
PrezývkaMŠK
Založený1908
ŠtadiónNa Záhradkách,
Rimavská Sobota
Kapacita5 000 divákov
TrénerEugen Bari
Liga3. liga (Východ)
2022/235. miesto
Domáce farby
Hosťovské farby

MŠK Rimavská Sobota je slovenský futbalový klub, ktorý vznikol v roku 1908. Mužstvo sa dvakrát dostalo do Corgoň ligy, ale od roku 2005 hrala Rimavská Sobota len druhú najvyššiu súťaž, aj z tej však vypadla a v súčasnosti účinkuje v 3. lige - Východ.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Futbal má v Rimavskej Sobote už vyše storočnú tradíciu, keďže v letopočte vzniku futbalu sa datuje rok 1908, organizovaného futbalu rok 2013. Tak ako v mnohých iných slovenských mestách a mestečkách, aj v Rimavskej Sobote sa futbal začal udomácňovať začiatkom 20. storočia.

Ibaže, okrem zaznačenia vzniku klubu, prípadne ťažkostí sprevádzajúcich ich začiatky, niet dostatok historických údajov o mužstvách, zostavách, zápasoch, atď. Isté však je, že aj prvý rimavskosobotský futbalový klub RAC, Rimaszombati Athletikai Club, sa prihlásil do Uhorského futbalového zväzu. Po vzniku Slovenského futbalového zväzu, paradoxne s maďarským názvom a skratkou SzLSz, po skončení prvej svetovej vojny, sa kluby začali združovať a organizovať majstrovské súťaže. Rimavskosobotské kluby, o.i. REPOS, RAC,atď. sa v bojoch o majstrovské futbalové body najčastejšie stretávali so susednými rivalmi, Lučencom, Fiľakovom, Rožňavou, Zvolenom, atď.

Výraznejší medzivojnový úspech však rimavskosobotský futbal nezaznamenal. Do povedomia širšej futbalovej verejnosti sa dostal v polovici 50-tych rokov, kedy miestny ŠK Slovan Rimavská Sobota postúpil do E-skupiny oblastnej súťaže, čo bola vtedy v štruktúre majstrovských československých súťaží tretia najvyššia. Pobudol v nej však len dve sezóny. Potom dlhé roky hrával v krajských súťažiach. Vzostupnú tendenciu futbal v Rimavskej Sobote zaznamenal začiatkom 80. rokoch, keď mužstvo dospelých sa postupne prebojovalo z krajských súťaží až do II. SNL.

Najúspešnejšie obdobie rimavskosobotského futbalu nastalo až vstupom súkromného kapitálu do klubu začiatkom 90-tych rokov. Hlavným sponzorom sa stala firma Tauris, a.s., ktorá v spolupráci so samosprávou mesta a ďalšími partnermi, vytvorila výborné ekonomické podmienky. Prejavilo sa to aj vo výsledkoch: v roku 1995 to bol suverénny postup do celoštátnej II.ligy a hneď v nasledujúcom roku ďalší postup, tentokrát už medzi slovenskú elitu do I.ligy. V nej vtedajší FC Tauris Rimavská Sobota odohral tri sezóny s bilanciou 90 odohratých zápasov, z nich bolo 28 víťazných, 18 remíz a 44 prehier so skóre 99:136. Pri trénerskom kormidle sa vtedy vystriedali také mená ako Stanislav Jarábek, Ladislav Jurkemik, Andrej Daňko, domáci tréner František Vaš, atď. V roku 1998 štartovala Rimavská Sobota aj v európskej pohárovej súťaži Intertoto Cup, kde po vyradení írskeho klubu sa v 2.kole stretol so slávnou Sampdoriou Janov z Talianska.

Od roku 1999 štartovala Rimavská Sobota opäť v druhej najvyššej slovenskej súťaži. V sezóne 2003-2004 vtedajší FC Rimavská Sobota pod vedením trénera Petra Zelenského vyhral II.ligu a znova sa vrátil medzi slovenskú elitu. Tentokrát však iba na rok. Od roku 2005 patrí Rimavská Sobota k popredným tímom druhej najvyššej súťaže, čo potvrdil aj víťazstvom v jesennej časti sezóny 2006/2007 a účasťou, hoc neúspešnou, v prelínacej súťaži o postup do Corgoň ligy v jarnej časti 2007.

Určite na to mala vplyv aj skutočnosť, že po zmenách vlastníckych vzťahov vo firme Tauris, a.s., prakticky ustal tok finančných prostriedkov do futbalového klubu. Hrozilo dokonca, že Rimavská Sobota vymizne z futbalovej mapy Slovenska. Preto sa iniciatívy ujalo vedenie mesta a bolo založené občianske združenie Mestský futbalový klub Rimavská Sobota, ktoré po registrácii na ministerstve vnútra a po akceptácii Slovenským futbalovým zväzom sa stalo nástupníckou organizáciou a.s. FC Rimavská Sobota. Vďaka tomu štartuje MFK Rimavská Sobota, najnovšie pod názvom MŠK Rimavská Sobota aj naďalej v II. lige.

Mestský športový klub očakáva i naďalej podporu mesta i širokej verejnosti za účelom dosiahnutia ďalších krásnych úspechov v najobľúbenejšom športe v meste - vo futbale.

Súpiska - A tímu 2021/2022

Štadión[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenský klub MŠK Rimavská Sobota hráva svoje zápasy na štadióne pod názvom Na Záhradkách. Kapacita tohto stánku je okolo 5 000 divákov.

Osobnosti klubu[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]