Ma Ťün-žen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ma Ťün-Žen
Narodenie28. októbra 1944
Liao-jing
Zamestnanievojak, tréner atletiky

Ma Ťün-žen (prepisom pomocou pchin-jinu Ma Junren, čínskymi znakmi 马俊仁, * 28. októbra 1944) je bývalý čínsky atletický tréner.

Pôvodne bol dôstojníkom Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády. Od roku 1970 pracoval ako učiteľ telocviku. V roku 1988 založil v provincii Liao-ning tréningovú skupinu bežkýň na dlhé trate, ktorá dostala prezývku Maova armáda. K jeho zverenkyniam patrili aj svetové rekordérky Wang Ťün-sia, Čang Lin-li a Čchü Jün-sia. Na majstrovstvách sveta v atletike 1993 ovládli Číňanky vytrvalostné preteky. V polovici deväťdesiatych rokov sa však pretekárky z Maovej skupiny prestali na medzinárodnej scéne objavovať a väčšina z nich predčasne ukončila kariéru.

Ma Ťün-žen bol opakovane obviňovaný, že športovkyniam podáva vo veľkom doping. Vždy to popieral a tvrdil, že za ich úspechmi stoja mimoriadne vysoké tréningové dávky a prostriedky tradičnej čínskej medicíny, ako je korytnačia krv a liečivé bylinky, napr. chvojník čínsky. Existujú svedectvá o Maových drastických metódach – vytrvalkyne boli držané v striktnej izolácii a podrobované systematickému psychickému aj fyzickému týraniu. [1]

V roku 2000 bol Ma Ťün-žen odvolaný z funkcie, keď bola u šiestich z jeho zverenkýň nameraná zvýšená hladina erytropoetínu. Po odchode zo športového sveta sa venuje kynológii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Podivné rekordy Maovy armády [online]. . Dostupné online. (po česky)