Kengura svižná

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Macropus agilis)
Kengura svižná (Macropus agilis)

Kengura svižná (lat. Notamacropus agilis, staršie lat. Macropus agilis) je druh z rodu Notamacropus (resp. Macropus v širšom zmysle) z čeľade kengurovité.

Je to stredne veľká, dosť štíhla kengura, ktorá sa dá spoznať podľa červenohnedej hornej časti tela, zreteľne kontrastujúcej so svetlou spodnou časťou.Na slovensku ju môžete nájsť v národnej Zoo v Bojniciach.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Vyskytuje sa v tropickej severnej Austrálii, od severného Queenslandu až po sever Západnej Austrálie. Nezachádza však príliš ďaleko do suchých oblastí vnútrozemia, je typickým obyvateľom tropických stromových saván a trávnatých biómov so stromovým porastom. Stretneme sa s ňou aj v južnej časti Novej Guiney.

Základné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Výška: 60 – 105 cm
  • Chvost: až 75 cm
  • Hmotnosť:

- samce: 20 kg
- samice: 12 kg

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Patrí k najpočetnejším väčším kengurám, žijúcim vo vlhkých tropických oblastiach Austrálie. Rada sa zdržiava v blízkosti riek. Ako pri všetkých kengurách sa maličké, slepé a holé mláďa, vlastne embryo, rodí už mesiac po oplodnení. Potom vlastnými silami vlezie do matkinho vaku, mieri pri tom hore a keď nájde prsia, ústa okolo bradavky zrastú. Zostáva sedem až osem mesiacov vo vaku a využíva ho potom ešte niekoľko mesiacov ako útočisko. Pretože je pripravených ešte niekoľko náhradných oplodnených vajíčok, začne sa v prípade, že mláďa zomrie, veľmi skoro vyvíjať jedno z nich.