Mafiáni (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mafiáni
Originálny názov Goodfellas
Žáner Krimi, Dráma
Dĺžka 146 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1990
Spoločnosť Warner Bros.
Rozpočet 25 miliónov $
Zárobok 47 miliónov $
Filmový štáb
Réžia Martin Scorsese
Scenár Nicholas Pileggi
Martin Scorsese
Produkcia Irwin Winkler
Herecké obsadenie

Mafiáni (angl. Goodfellas) je film režiséra Martina Scorseseho z roku 1990 na základe knihy Nicholasa Pileggiho, Wiseguy, skutočného príbehu o živote gangstera Henryho Hilla v období medzi rokmi 1955 do 1980.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Henry Hill (Ray Liotta) už od svojho detstva obdivoval a idolizoval členov mafiánskej rodiny Lucchesiovcov, ktorá pôsobila v jeho susedstve v Brooklyne. Kvôli túžbe po lepšom živote pre nich začne v skorom veku pracovať a prestane chodiť do školy. Henry sa stáva prínosom pre rodinu, a spoznáva Jamesa "Jimmyho" Conwaya (Robert De Niro), rešpektovaného mafiána, ktorý zbožňuje únosy kamiónov, a Tommyho DeVita (Joe Pesci), horkokrvného a sociopatického zlodeja.

Henry je zatknutý policajtmi pre predaj kradnutých cigariet, ale vďaka konexiám jeho šéfov ho sudca prepúšťa na slobodu. Vtedy sa naučí dve najdôležitejšie životné lekcie: nikdy neudávať svojich priateľov, a vždy pri policajtoch držať hubu.

Paul "Paulie" Cicero (Paul Sorvino), lokálny vodca rodiny, sa ujíma Henryho, ktorý spolu s Jimmym a Tommym začína podnikať väčšie akcie. V roku 1967 prepadnú Air France terminál Medzinárodného letiska Johna F. Kennedyho, a unikajú s 420 tisícami dolárov. Svoj úspešný a pohodlný život mafiánov si často užívajú v podniku Copacabana, kde Henry spoznáva Karen (Lorraine Bracco), židovku z Five Towns, ktorú si neskôr vezme za ženu. Karen spočiatku trápia Hernyho zločinecké aktivity, ale netrvá dlho kým ju zvedie ich vzrušujúci život plný výhod.

Billy Bats (Frank Vincent), mafián z rodiny Gambinov, je 11. júna 1970 prepustený z väzenia a oslavuje v bare, kde je aj Henry, Jimmy a Tommy. Billy tu začína zosmiešňovať a ponižovať Tommyho pre jeho minulosť čističa topánok, za čo naňho neskôr Tommy, s pomocou Jimmyho, zaútočí a zabije. Všetci vedia, že za vraždu vysokopostaveného mafiána im hrozí smrť, a tak prenesú Billyho telo v kufri Henryho auta do lesa a tam ho zakopú. O šesť mesiacov neskôr sa Jimmy dozvie, že na mieste hrobu sa bude stavať, a tak musia vykopať rozložené pozostatky a presunúť ich na iné miesto.

Henry si nájde milenku Janice Rossi (Gina Mastrogiacomo), a kúpi jej byt. Karen sa však dozvie o ich afére a skúša konfrontovať Janice, a potom sa Henrymu vyhráža revolverom. Po vášnivej hádke Henry odchádza z domu a začne žiť s Janice. Po istom čase ho ale navštívi Paulie, a povie mu aby sa vrátil domov ku svojej manželke potom čo preňho vybaví jednu prácu. Paulie posiela Henryho a Jimmyho na Floridu, kde majú vymáhať dlhy jedného gambléra. To sa im podarí potom čo ho surovo zbijú a vyhrážajú sa mu tým, že ho v zoo hodia levom. Ukáže sa ale, že gamblér má sestru, ktorá pracuje v FBI, a ona na Henryho a Jimmyho pošle políciu. Obaja sú zadržaní a odsúdení na 10 rokov do väzenia.

Aby mohol finančne zabezpečiť svoju rodinu, Henry začne z väzenia predávať drogy. Po jeho skorom prepustení v roku 1978, aj napriek varovaniu od Paulieho, rozširuje svoje dílerské aktivity, a presvedčí Jimmyho a Tommyho aby sa k nemu pridali. Ešte v tom istom roku sformujú skupinu zločincov a spoločne podniknú na letisku Johna F. Kennedyho "lúpež Lufthansa," najväčšiu lúpež v dejinách USA, a uniknú s korisťou 6 miliónov dolárov. Väčšina účastníkov lúpeže ale nepočúva Jimmyho varovania, že by nemali kupovať drahé veci aby na seba neprilákali pozornosť polície, a tak ich Jimmy dá zabiť.

Rodina Gambinov sa dozvedá, že Tommy je zodpovedný za vraždu Billyho Batsa. Paulie naplánuje vraždu Tommyho, aby predišiel konfliktu medzi rodinami. Tommymu je povedané, že rodina sa ho rozhodla povýšiť, no keď príde na miesto kde sa údajne má konať ceremónia, je zastrelený. Jimmyho a Henryho správy o jeho smrti ničia, ale vedia, že s tým nemôžu vôbec nič robiť.

11. mája 1980 sa Henry, teraz už paranoik zničený nespavosťou a závislosťou na kokaíne, snaží zorganizovať predaj drog s jeho spolupracovníkmi z Pittsburghu, ale je zatknutý agentmi protidrogovej jednotky. Keď je pustení z väzenia vďaka peňažnej kaucii, dozvedá sa od Karen že ich rodina je úplne bez peňazí, lebo všetok ich kokaín v hodnote 60 tisíc dolárov spláchla do záchoda, aby ich nenašli agenti FBI pri prehliadke domu. Henry požiada o pomoc Paulieho, ktorý je naňho ale nahnevaný za to, že nepuslúchol jeho varovania a zaplietol sa do obchodu s drogami. Paulie mu nakoniec dá 3200 dolárov a ukončí s nim všetky vzťahy.

Keď si Henry uvedomí, že Jimmy sa ho chystá zavraždiť zo strachu, že ho udá policajtom, rozhodne sa vstúpiť s rodinou do programu na ochranu svedkov. Na súde svedčí proti Pauliemu, Jimmymu a celej organizácii, a začne žiť obyčajný život v normálnom svete.

Titulky vysvetľujú čo sa s hlavnými postavami stalo potom. Henry bol raz zatknutý za predaj drog, ale od roku 1987 zostal čistý. Po 25 rokoch manželstva sa Henry a Karen rozviedli. Paulie zomrel vo väzení v roku 1988, vo veku 73 rokov, na ochorenie dýchacích ciest. Jimmy si v roku 1990 stále odpykával 20-ročný trest vo väzení.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Výhry[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1991 Academy Award for Best Actor in a Supporting Role (Joe Pesci)
  • 1991 BAFTA Award for Best Film (Irwin Winkler)
  • 1991 BAFTA Award for Best Film (Martin Scorsese)
  • 1991 BAFTA Award for Best Direction (Martin Scorsese)
  • 1991 BAFTA Award for Best Screenplay - Adapted (Nicholas Pileggi)
  • 1991 BAFTA Award for Best Screenplay - Adapted (Martin Scorsese)
  • 1991 BAFTA Award for Best Costume Design (Richard Bruno)
  • 1991 BAFTA Award for Best Editing (Thelma Schoonmaker)

Nominácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1991 Academy Award for Best Film Editing (Thelma Schoonmaker)
  • 1991 Academy Award for Best Writing, Screenplay Based on Material from Another Medium (Martin Scorsese)
  • 1991 Academy Award for Best Writing, Screenplay Based on Material from Another Medium Nicholas Pileggi)
  • 1991 Academy Award for Best Director (Martin Scorsese)
  • 1991 Academy Award for Best Actress in a Supporting Role (Lorraine Bracco)
  • 1991 Academy Award for Best Picture (Irwin Winkler)
  • 1991 Golden Globes Award for Best Motion Picture - Drama
  • 1991 Golden Globes Award for Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture (Joe Pesci)
  • 1991 Golden Globes Award for Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Motion Picture (Lorraine Bracco)
  • 1991 Golden Globes Award for Best Director - Motion Picture (Martin Scorsese)
  • 1991 Golden Globes Award for Best Screenplay - Motion Picture (Nicholas Pileggi)
  • 1991 Golden Globes Award for Best Screenplay - Motion Picture (Martin Scorsese)
  • 1991 BAFTA Award for Best Actor (Robert De Niro)
  • 1991 BAFTA Award for Best Cinematography (Michael Ballhaus)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]