Manufaktúra (história)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Manufaktúra na výrobu porcelánu, Augarten (Leopoldstadt, Rakúsko).

Manufaktúra (z lat. manus = ruka + factura = robenie) bol (najmä v ranom novoveku) veľký podnik (dielňa), v ktorom sa tovar vyrábal do veľkej miery ručne, ale s intenzívnou špecializáciou (a príslušnou zložitou koooperáciou) a deľbou práce.[1] Manufaktúra je aj označenie príslušnej formy (veľko)výroby.

V manufaktúrach pracovali schudobnení remeselníci a roľníci strácajúci pôdu na vidieku. Prvé manufaktúry vznikali v 14. storočí vo Flámsku a Florencii. Vyrábalo sa v nich prevažne súkno. V 19. storočí boli manufaktúry nahradené továrňami, ktoré sa od manufaktúr odlišujú tým, že sa v nich nevyrába prevažne ručne, ale pomocou strojov.

Známa bola manufaktúra v Šaštíne, ktorú v roku 1736 založil František Lotrinský, manžel Márie Terézie. Táto v svojej dobe najväčšia textilná manufaktúra na Slovensku zamestnávala viac ako 1 000 ľudí.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Manufaktúra. In: PIAČEK, Jozef; KRAVČÍK, Miloš. FILIT : Otvorená filozofická encyklopédia [online]. Bratislava: FMFI UK, [cit. 2020-12-14]. Dostupné online.
  2. História Šaštína [online]. Šaštín-Stráže: Mestský úrad, [cit. 2021-02-13]. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ŠPIESZ, Anton. Manufaktúrne obdobie na Slovensku : 1725 – 1825. 1. vyd. Bratislava : Vydavateľstvo SAV, 1961. 372 s.
  • MRÁZEK, Otakar. Vývoj průmyslu v českých zemích a na Slovensku od manufaktury do roku 1918. Praha : Nakladatelství politické literatury, 1964. 490 s.
  • ŠPIESZ, Anton. Remeslá, cechy a manufaktúry na Slovensku. 1. vyd. Martin : Osveta, 1983. 215 s.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]