Marek Eben

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Marek Eben
Marek Eben na MFF v Karlových Varoch (2007)
Narodenie 18. december 1957 (66 rokov)
Praha
Povolanieherec, moderátor, hudobný skladateľ, spevák
ManželkaMarkéta Fišerová
Rodičiaotec Petr Eben
Ostatné ocenenia
TýTý – 2003, 2004

Marek Eben (* 18. december 1957, Praha) je český herec, moderátor, hudobný skladateľ, pesničkár a spevák. Je považovaný za jedného z najlepších českých moderátorov. Opakovane sa umiestnil v diváckej ankete Týtý na prvom mieste v kategóriách moderátor publicistických programov či osobnosť zábavných programov. Vysoko cenený je najmä jeho jemný a inteligentný humor. Je synom významného českého hudobného skladateľa Petra Ebena a synovcom skladateľa Ilju Hurníka. Jeho manželkou je Markéta Fišerová.

Spolu so svojimi dvomi bratmi (Davidom a Kryštofom) vystupuje v skupine Bratři Ebenové.

Moderátorská činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem iného moderoval napr. cenu TýTý, súťažný program O poklad Anežky České, StarDance …když hvězdy tančí. Veľmi populárne sú i jeho rozhovory s osobnosťami Na plovárně, ktoré boli spracované aj v knižnej podobe. Moderuje tiež televízne spravodajstvo z Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

Divadelná činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1979 vyštudoval hudobno-dramatický odbor pražského konzervatória a potom získal angažmán v Divadle Vladimíra Nezvala v Karlových Varoch a v Divadle Jaroslava Průchy v Kladne. V Štúdiu Ypsilon účinkoval od roku 1983 do roku 2002. Tu účinkoval napr. v inscenáciách Divadlo za časov Nerona a Senecu, Vosková figura, Amerika, Sebevrah.

Teraz účinkuje v inscenáciách Mozart v Praze, Někdo to rád horké, Okno, Srdce (tiež autor hudby), Prodaná nevěsta a Praha stověžatá.

Hudobná činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Marek Eben na koncerte v Beroune v r. 2009

Je autorom hudby a piesní k inscenáciám Matěj Poctivý, Vosková figura, Othello, Amerika. Hudbu píše aj pre iné divadlá, napr. pre Zimní pohádku. Marek Eben vytvoril texty piesní, hudbu alebo dabing mnohých rôznych hudobných nahrávok pre deti. Napríklad hudbu k Poste restante a rep na začiatok každého dielu.

Je vedúcim folkovej skupiny Bratři Ebenové, ktorá svoje albumy vydáva u spoločnosti Sony. Od roku 2000 spolupracuje s vydavateľstvom Supraphon.

Zlatú platňu a dokonca dvojnásobnú Platinovú platňu získal v roku 2003.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

pozri Diskografia bratov Ebenovcov

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Marek Eben

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marek Eben na českej Wikipédii.