Marky Mark and the Funky Bunch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Marky Mark and the Funky Bunch
Základné informácie
Pôvod USA Suffolk County, Massachusetts, USA
Žáner(-re) Pop rap, Eurodance
Pôsobenie 19891993
Vydavateľstvá Interscope, Atlantic
Súvisiace články Loleatta Holloway
Bývalí členovia
Marky Mark
Ashey Ace
Scottie Gee
Hector the Booty Inspector
DJ-T
Prince Ital Joe

Marky Mark and the Funky Bunch bola americká hip-hopová tanečná skupina. V roku 1989 ju založil Mark Wahlberg (alias Marky Mark), spolu s členmi Scottom Rossom (alias Scottie Gee), Hectorom Barrosom (alias Hector the Booty Inspector), Terrym Yanceym (alias DJ-T), a Anthonym Thomasom (alias Ashey Ace). Najväčší úspech dosiahli skladbou „Good Vibrations“ z ich albumu Music for the People. Skladba bola vydaná koncom roka 1991. Stala sa hitom a dosiahla 1. miesto v rebríčkoch v USA, Švédsku a Švajčiarsku.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Marky Mark a Funky Bunch vydali svoje debutové album Music for the People 23. júla 1991. Album bol obrovským úspechom pre skupinu, pričom sa umiestnili v na prvom mieste v rebríčku Heatseekers a na 21. mieste v rebríčku Billboard 200. Album obsahoval 10 skladieb z čoho boli 2 ocenené zlatom. Singel „Good Vibrations“, ktorý sa držal prvú pozíciu v rebríčku Billboard Hot 100. Album dostal samostatné zlaté ocenenie 15. novembra 1991, neskôr 14. januára 1992 získal ocenenie platiny.

Po úspechu albumu „Music for the People“, skupina pokračovala s ďalším albumom s názvom „You Gotta Believe“, ktorý bol vydaný 15. septembra 1992. Album však nedosiahol toľko úspechu ako predchodca.

Skupina sa rozpustila v roku 1993 s ich posledným vystúpením skladby so skladbou „I Want You“, ktorá bola použitá v soundtracku filmu Super Mario Bros. Po rozpustení skupiny Mark pokračoval v hudobnej kariére tým, že spolupracoval s reggae hudobníkom Princom Ital Joem. Duo vydalo dve albumy v Európe, vrátane ich najúspešnejšieho singlu „United“. Mark pokračoval v tvorbe hudby až do odchodu v roku 1998. Neskôr sa uplatnil ako úspešný herec v Spojených štátoch.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Single[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]