Mary Wollstonecraftová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mary Wollstonecraftová
britská spisovateľka, filozofka,
feministka a sociálna reformátorka
Mary Wollstonecraftová
Narodenie27. apríl 1759
Hoxton, Spojené kráľovstvo
Úmrtie10. september 1797 (38 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Národnosťbritská
Štátna príslušnosťSpojené kráľovstvo
ManželWilliam Godwin
PartnerGilbert Imlay
DetiFanny Imlay, Mary Shelleyová
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Mary Wollstonecraftová
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Mary Wollstonecraftová

Mary Wollstonecraftová (* 27. apríl 1759, Hoxton, Spojené kráľovstvo – † 10. september 1797, Londýn) bola britská spisovateľka, filozofka, feministka a sociálna reformátorka.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Mary žila od decembra 1792 v Paríži a bola svedkom prelomových udalostí Veľkej francúzskej revolúcie – okrem iného aj popravy bývalého kráľovského páru. V Paríži sa stretávala najmä s umiernenými girondistami, k politike radikálnych jakobínov sa v listoch viackrát vyjadrila kriticky (odpudzoval ju najmä teror, ktorý jakobíni rozpútali). Sama bola pre revolučné orgány v roku 1793 podozrivou osobou, ale podarilo sa jej vyhnúť väzeniu, a to aj vďaka ochrane zo strany amerického obchodníka a diplomata Gilberta Imlaya.

V roku 1793 nadviazala s Imlayom milenecký vzťah, Imlay ju dokonca prehlásil za manželku, ale k sobášu nikdy nedošlo. Z tohto vzťahu sa narodila dcéra Fanny Imlayová (1794 – 1816). Mary s dcérou napokon začiatkom apríla 1795 opustili Francúzsko a odišli do Londýna. Z dôvodu rozchodu s milencom Imlayom sa Mary dvakrát pokúsila o samovraždu (prvýkrát sa v máji roku 1795 otrávila ópiom, neskôr sa pokúsila utopiť v Temži, ale zachránil ju náhodný okoloidúci).

Jej manželom sa 29. marca 1797 stal politický filozof William Godwin (1756 – 1836). Z manželstva sa narodila dcéra Mary, ktorá sa neskôr stala manželkou romantického básnika Percy Bysshe Shelleyho. Po narodení dcéry dňa 30. augusta 1797 dostala Mary Wollstonecraftová popôrodnú horúčku (lat. febris puerperalis) a o desať dní neskôr zomrela.

V roku 1792 vydala svoje dielo - Obhajoba práv žien. Jej práca Obhajoba ženských práv je jedným z prvých spisov, ktoré požadovali rovnoprávnosť žien a ich právo na vzdelanie.

Jej dcéra Mary Shelleyová bola spisovateľkou, preslávila sa hororovým románom Frankenstein alebo Moderný Prometeus.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Thoughts on the Education of Daughters: With Reflections on Female Conduct, in the More Important Duties of Life (London : Joseph Johnson, 1787)
  • Mary: A Fiction (London : Joseph Johnson, 1788)
  • Original Stories from Real Life: With Conversations Calculated to Regulate the Affections and Form the Mind to Truth and Goodness (London : Joseph Johnson, 1788)
  • A Vindication of the Rights of Men, in a Letter to the Right Honourable Edmund Burke (London : Joseph Johnson, 1790)
  • A Vindication of the Rights of Woman with Strictures on Moral and Political Subjects (London : Joseph Johnson, 1792)
  • An Historical and Moral View of the French Revolution, and the Effect It Has produced in Europe (London : Joseph Johnson, 1794)
  • Letters Written During a Short Residence in Sweden, Norway, and Denmark (London : J. Johnson 1796) – cestopis s prvkami autobiografie

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • GODWIN, William: Memoirs of the Author of A Vindication of the Rights of Woman (London : Joseph Johnson 1798). Dostupné on-line.
  • NYSTRÖM, Per: Mary Wollstonecraft's Skandinavian journey. Göteborg : Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället, 1980. 51 s. ISBN 91-85252-24-7
  • TOMALIN, Claire: The Life and Death of Mary Wollstonecraft. London : Weidenfeld & Nicolson, 1974 (doplnené vydanie s obrazovou prílohou: London : Penguin Books, 1992).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg obsahuje plné texty diel autora: