Medzinárodná asociácia zimného plávania

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
International Winter Swimming Association
Základné informácie
Krátky názovIWSA
MottoŽiadna voda nie je príliš studená (No water too cold)
Vznik2006 (Oulu, Fínsko)
Typnezisková organizácia
Určenie / zameraniezimné plávanie
MiestoLotyšsko Jelgava
Ďalšie informácie
PrezidentMariia Yrjö-Koskinen
Hlavný orgánrada
Webstránkaiwsa.world

Medzinárodná asociácia zimného plávania (angl. International Winter Swimming Association), skrátene IWSA, je mimovládna organizácia registrovaná v Lotyššku, ktorá je riadiacim orgánom hlavne týchto svetových podujatí zimného plávania: Majstrovstvá sveta v zimnom plávaní (skrátene WSWC), ktoré sa majstrovstvami typu masters vo vekových kategóriách mužov a žien (A až J2) a konajú sa v dvojročnom intervale a Svetový pohár IWSA (angl. IWSA World Cup alebo Winter Swimming Cup),[1] ktorý v zimnej sezóne pozostáva z približne desiatich pretekov v rôznych lokalitách sveta. IWSA vznikla v roku 2006 a jej zakladajúcimi členmi boli plavci z Fínska, Spojeného kráľovstva, Ruska a Slovenska.

Rada asociácie[upraviť | upraviť zdroj]

Rada asociácie je štvorčlenná, vedie ju prezidentka IWSA a má dvoch zástupcov - viceprezidentov.[2] Rada predovšetkým riadi výber lokalít pre podujatia organizované IWSA, spoluprácu s vedením lokalít, kde budú IWSA-podujatia organizované, za súvisiace finančné náležitosti a za koordináciu termínov akcií zimného plávania. Základným cieľom činnosti rady a IWSA je zaistenie bezpečnosti a zdravia zimných plavcov na podujatiach zimného plávania.

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Východiskovým pravidlom je klasifikácia vody v mieste IWSA-podujatí na tri teplotné kategórie[3]: kategória A označuje vodu s teplotou po 2 °C (vrátane), kategória B označuje vodu s teplotou nad 2 °C po 5 °C (vrátane) a kategória C označuje vodu s teplotou nad 5 °C. Tomu potom zodpovedá aj to, v ktorej z vôd sa môžu konať aké preteky: pre súťaže do 200 m je prípustná aj kategória A, pre tzv. vytrvalostné preteky (angl. endurance swimm) 450 m sú prípustné kategória B aj C a preteky na 1 000 m sa konajú vo vode kategórie C. Od kategórie vody závisí aj bodovanie za poradie v súťažiach. Súťaženie na majstrovstvách sveta v zimnom plávaní má podrobné pravidlá zverejnené na webovom sídle IWSA.[4] Pre účely klasifikácie v súťažiach a evidencie si každý súťažiaci vytvorí IWSA-konto, kde si spravuje informácie o sebe a je mu pridelené príslušné identifikačné číslo IWSA (IWSA-ID) slúžiace na evidenciu plavcov a na ich bodovanie na pretekoch. Na webových stránkach IWSA sú zverejnené výsledky z pretekov, ktoré sa konali od roku 2015.[5]

Pre realizované IWSA-šúťaže sa evidujú najlepšie dosiahnuté časy v každej vekovej kategórii a registrujú sa aj absolútne rekordy na jednotlivých tratiach mužov a žien.[6] S mottom: Žiadna voda nie je príliš studená.[7]

Zdravotné požiadavky na plavcov[upraviť | upraviť zdroj]

Pre súťaže na 450 m a 1 000 m musia plavci splniť požiadavku absolvovania kvalifikačných pretekov na trati 200 m (pre súťažné plávanie na 450 m) resp. 450 m (pre súťažné plávanie na 1 000 m) vo vode do 5 °C, čo sa preukazuje na tlačive vyhlásenia AFFIDAVIT. Naviac, deň pred týmito pretekmi je spravidla povinná zdravotná kontrola spočívajúca v meraní tlaku krvi súťažiaceho a aj vyšetrenia EKG (často aj s požiadavkou mať pri sebe výsledok skoršie vykonaného EKG-vyšetrenia zo svojho bydliska).

Ku 10. výročiu IWSA bolo vytvorené video IWSA - 10 years (je publikované na YouTube).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IWSA-akcie zimného plávania [online]. IWSA, [cit. 2021-05-20]. Dostupné online. Archivované 2021-05-14 z originálu. (po anglicky)
  2. Členovia rady IWSA [online]. IWSA, [cit. 2021-05-20]. Dostupné online. Archivované 2021-05-07 z originálu. (po anglicky)
  3. IWSA-klasifikácia vody [online]. IWSA, [cit. 2021-05-21]. Dostupné online. Archivované 2022-01-01 z originálu. (po anglicky)
  4. Pravidlá IWSA [online]. IWSA, [cit. 2021-05-21]. Dostupné online.
  5. Výsledky pretekov [online]. IWSA, [cit. 2021-05-21]. Dostupné online. Archivované 2021-05-14 z originálu.
  6. Absolútne rekordy IWSA [online]. IWSA, [cit. 2021-05-21]. Dostupné online. Archivované 2021-05-21 z originálu. (po anglicky)
  7. Motto IWSA [online]. IWSA, [cit. 2021-05-21]. Dostupné online. Archivované 2022-01-01 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]