Metóda Helen Doronovej

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Metóda Helen Doronovej, ktorú vyvinula lingvistka a pedagogička Helen Doronová, je jedným z prvých vzdelávacích systémov zaoberajúcim sa ranou výučbou jazykov vo svete[1]. Existuje už od roku 1985 a jej kurzy navštevujú bábätká už od 3 mesiacov a osvojujú si anglický jazyk podobne ako svoj materinský. V roku 2009 sa touto metódou vzdelávalo v anglickom jazyku už viac ako milión detí[2].

Vyučovacie programy Helen Doron Early English sú založené na kontinuite a poskytujú 12 za sebou nasledujúcich rokov komplexnej výučby angličtiny pre deti vo veku od 3 mesiacov do 14 rokov. Kurzy prebiehajú v malých skupinkách či už po škole, resp. škôlke alebo priamo v týchto zariadeniach formou škôlkárskych alebo školských programov na prvom stupni. Metóda Helen Doron využíva v rámci výučby rôzne hry, príbehy, pracovné zošity, obrázkové karty, príbehy na obrázkoch, originálne piesne a hudbu na CD na posilnenie hovorenej angličtiny, výslovnosti, gramatiky, slovnej zásoby a čítania a písania pre staršie deti.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Doronová začala rozvíjať svoju metódu v čase, keď pre svoje deti hľadala hodiny hry na husliach. Fascinovala ju vtedy nová Suzuki metóda výučby hry na husliach, vďaka ktorej si uvedomila, že učenie hre na hudobný nástroj sa podobá procesu osvojovania si cudzieho jazyka.

Dr. Suzuki nazval túto metódu „prístupom materinského jazyka“[3]. Ako lingvistka a pedagogička, Helen pochopila dôležitosť nielen tohto princípu vo výučbe angličtiny ale aj myšlienky povzbudzovania a posilňovania [4]. Tieto sa následne stali prvými opornými piliermi metódy Helen Doron Early English. Rovnako ju ovplyvnila aj metóda Glenna Domana známa ako „Domanova metóda“ a výsledky jeho práce na Inštitúte pre dosiahnutie ľudského potenciálu - „Institute for the Achievement of Human Potential“ – týkajúce sa hlavne urýchlenia vývinu dieťaťa [5] a znásobenia inteligenčných schopností bábätiek.[6]

V roku 1985, Helen ďalej rozšírila svoju metódu zameranú na osvojenie si anglického jazyka a to používaním doma vyrobených kaziet plných piesní, rýmovačiek a príbehov pre deti z krajín, kde sa po anglicky nerozpráva. Metóda Helen Doron poskytla anglicky hovoriace prostredie, vďaka čomu sa jej podarilo úspešne napodobniť prirodzený proces osvojovania si materinského jazyka.[7]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2012-02-21]. Dostupné online. Archivované 2012-02-21 z originálu.
  2. ttp://www.helendoron.com/Helen-Doron.php
  3. Nurtured by Love, Sinichi Suzuki
  4. Ability Development from Age Zero, Sinichi Suzuki
  5. Glenn Doman, Janet Doman (2005-10-12) [1964]. How To Teach Your Baby To Read (Revised ed.). Square One Publishers. ISBN 0-7570-0185-8.
  6. Glenn J. Doman, Janet Doman (2005-11-05) [1983]. How To Multiply Your Baby's Intelligence (Revised ed.). Square One Publishers. ISBN 0-7570-0183-1.
  7. Nora Nagy, philologist and teacher (MA) in English Language and Literature specialized in Applied Linguistics, Hungary.