Michal Chrabrý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michal Chrabrý
Najväčší územný rozsah vlády Michala Chrabrého

Michal Chrabrý (rum. Mihai Viteazul, maď. Vitéz Mihály, vlastným menom Mihai Patrascu; 1558 – 9. augusta 1601) bol knieža rumunského Valašska (1593 – 1601), Sedmohradska (1599 – 1600) a Moldavska (1600).

Počas jeho vlády boli tieto tri kniežatstvá nachádzajúce sa na území dnešného Rumunska a Moldavsko po prvýkrát spojené do jedného štátneho celku, preto je Mihai v Rumunsku vnímaný ako národný hrdina a zakladateľ rumunskej štátnosti. Na tak rozsiahlom území, obsahujúcom všetky tri rumunské podunajské kniežatstvá vládol najbližšie až rumunský kráľ Ferdinand po zjednotení starého Rumunska so Sedmohradskom, Banátom a Besarábiou v roku 1918. Michal bol spojencom Habsburgovcov v boji proti Osmanskej ríši, ale pre svoju úspešnú, nezávislú politiku sa stal čoskoro pre habsburského cisára Rudolfa II. nepohodlným. V roku 1601 ho preto Rudolf nechal odstrániť, o čo sa postaral cisársky generál Giorgio Basta, ktorý Michala zavraždil.

Michal Chrabrý je tiež symbolom nezávislosti pre jeho boj proti Turkom a je po ňom pomenovaný rumunský Rád Michala Víťaza založený roku 1916 kráľom Ferdinandom I.

V ankete 100 najväčších Rumunov z roku 2006 obsadil štvrté miesto.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • TREPTOW, Kurt W. Dějiny Rumunska. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2000. s. 105 – 111.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Michal Chrabrý na českej Wikipédii.