Michalis Kalomiris

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michalis Kalomiris
Osobné informácie
Narodenie9. október 1986 (37 rokov)
NárodnosťGrécko
Roky pôsobenia2013 - 2017
Výška181 cm
Váha65 kg
Šport
ŠportAtletika
DisciplínaMaratón
Účastník olympijských hier
Účastník olympijských hier

Michalis Kalomiris (* 9. október 1986) je grécky právnik a amatérsky vytrvalostný bežec, ktorý sa nevedomky kvalifikoval na Letné olympijské hry 2016.[1] Zúčastnil sa olympijského maratónu, ktorý dokončil na 132. mieste s celkovým časom 2:37:03.[2]

Kvalifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Pravidelne sa začal venovať behu v roku 2011, kedy sa zamestnal v právnickej firme v Aténach. Trénoval najčastejšie po práci, prípadne si zavčasu ráno privstal. Pohyboval sa v rôznych častiach mesta a za týždeň zvykol nabehať 110 - 200 kilometrov. V marci 2015 sa zúčastnil Rímskeho maratónu, ktorý dobehol za dve hodiny a dvadsaťdeväť minút. Do splnenia limitu potrebného pre kvalifikáciu na olympijské hry mu chýbalo celých desať minút, napriek tomu si ale zabezpečil miestenku na najslávnejšie športové podujatie, nakoľko sa umiestnil v prvej desiatke bežcov.

Kalomiris si nebol vedomý tohto pravidla, keďže sa pretekov zúčastnil čisto z lásky ku športu, a preto zostal veľmi prekvapený, keď v zozname športovcov reprezentujúcich Grécko na olympiáde, našiel vlastné meno.[3] Neskôr sa vyjadril, že vysoké priečky na Rímskom maratóne obsadil vďaka tomu, že v deň pretekov silno fúkalo a pršalo, kvôli čomu sa viacero skúsenejších atlétov rozhodlo nepostaviť na štartovaciu líniu.

Kalomirova kvalifikácia na hry vzbudila zmiešané reakcie v Grécku. Jedna časť kritizovala rozhodnutie gréckeho olympijského výboru poslať Kalomira do Ria, keďže krajina disponovala skúsenejšími bežcami, ktorí na celonárodnom maratóne gréckeho právnika predbehli. Iní naopak príležitostnému bežcovi fandili, nakoľko je zriedkavosťou, aby sa amatérsky športovec kvalifikoval na olympijské hry.

Olympiáda[upraviť | upraviť zdroj]

Tri mesiace pred zahájením hier si vzal voľno v práci, aby sa k pretekom pripravil. Cieľovú pásku na olympijskom maratóne preťal ako 132. v poradí.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PAPADOPOULOS, Yiannis. Athens lawyer unexpectedly qualifies for marathon at Rio Olympics | eKathimerini.com [online]. www.ekathimerini.com, 2016-07-16, [cit. 2023-12-02]. Dostupné online. (English)
  2. KALOMIRIS Michael - Olympic Athletics | Greece [online]. web.archive.org, 2016-08-18, [cit. 2023-12-02]. Dostupné online. Archivované 2016-08-18 z originálu.
  3. . Dostupné online.