Miranda do Douro (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Miranda Do Douro
mesto
Pohľad na mesto
Vlajka
Erb
Štát Portugalsko Portugalsko
Región Norte
Súradnice 41°30′S 06°16′Z / 41,500°S 6,267°Z / 41.500; -6.267
Rozloha 488,36 km² (48 836 ha)
Obyvateľstvo 7 295 (2009)
Hustota 14,94 obyv./km²
Primátor Manuel Martins
PSČ 5210
Poloha okresu/mesta v rámci Portugalska
Poloha okresu/mesta v rámci Portugalska
Wikimedia Commons: Miranda Do Douro
Webová stránka: cm-mdouro.pt
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Miranda do Douro je mesto (cidade) v rovnomennej obci (freguesia) a v rovnomennom okrese (município) v severozápadnej časti dištriktu Bragança v Portugalsku.

Všeobecné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Samotné mesto je veľmi malé. Je tiež obklopené viacerými malými dedinkami, ktoré mesto obopínajú zo všetkých strán. Väčšina obyvateľov sú buď obchodníci, alebo farmári. Ekonomická aktivita je najživšia v letných mesiacoch, kedy sem prichádzajú turisti. Najviac ich je zo Španielska, keďže mesto je blízko hraníc, ale prichádzajú tiež z Francúzska, USA, či Kanady.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Stredoveká katedrála

Mesto leží na hranici so Španielskom, pri rieke Douro, ktorá je hraničnou riekou. Najbližšie španielske mesto je Zamora, miesto podpisu Zamorskej zmluvy v roku 1143 medzi portugalským kráľom Afonsom I. a leónskym kráľom Alfonsom VII. Toto bol jeden z miľníkov uznania nezávislosti Portugalska, vyhlásenej v roku 1139.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto bolo stáročia izolované od zvyšku krajiny a stredoveký spôsob života je stále živý v tradíciach a dokonca aj v jazyku. Gastronómia je jednou z miestnych zaujímavostí. "Posta à Mirandesa", je ťažký, tučný steak, tradičné jedlo, ktoré je napodobnované vo zvyšku krajiny. Miestne víno má vysoké percento alkoholu (17 – 18º) a je rovnako znakom miestnej kuchyne. Historická štvrť mesta s katedrálou je takmer rovnaká ako v stredoveku. Väčšina domov je malých a jednoposchodových. Nachádza sa tu radnica a "Museu da Terra de Miranda" (múzeum Mirandy a okolia), ktoré zobrazuje archeologické vykopávky, vidiecky život, miestne kroje a tradičné masky. Mesto nemá žiaden priemysel a závisí kompletne od obchodných aktivít, najmä predaja príborov a domáceho textilu a z dediny Palaçoulo. Turisti zo Španielska prichádzajú vo veľkých počtoch počas víkendov a sviatkov. V meste je niekoľko hotelov. V okrese rovnakého mena sa nachádza viacero hydroelektrární.

Mirandský jazyk[upraviť | upraviť zdroj]

Miranda a okolie hovoria vlastným jazykom mirandčinou (Mirandês), jazykom blízkym nárečiu v regióne León v Španielsku. Tento jazyk bol v roku 1999 uznaný Portugalskom za jazyk, v ktorom sa môžu vybavovať miestne záležitosti.

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]