Mníška (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mníška
Originálny názov The Nun
Žáner horor, thriller, mysteriózny
Dĺžka 96 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk angličtina
Dátum uvedenia 6. september 2018 (Slovensko)
7. september 2018 (USA)
Spoločnosť New Line Cinema
Atomic Monster Productions
The Safran Company
Rozpočet 22 miliónov dolárov
Zárobok 360 miliónov dolárov
Filmový štáb
Réžia Corin Hardy
Scenár Gary Dauberman
Produkcia James Wan
Peter Safran
Hudba Abel Korzeniowski
Kamera Maxime Alexandre
Strih Michel Aller
Ken Blackwell
Kostýmy Sharon Gilham
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Mníška (orig. The Nun) je americký hororový film od režiséra Jamesa Wana. Film mal premiéru 6. septembra 2018 v Európe a o deň neskôr v USA. Film je čiastočným prequelom filmov V zajatí démonov a V zajatí démonov 2. Necelý týždeň po premiére zarobil cez 131 miliónov USD.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Film vysvetľuje pôvod démona Valaka z filmu V zajatí démonov 2. Dve posledné mníšky v opátstve Cârța v Rumunsku sa rozhodnú preskúmať katakomby, ale staršiu mníšku napadne neviditeľná sila. Preživšia mladšia mníška zoberie kľúč od dverí do katakomb a keď vidí, že má problémy, spácha samovraždu obesením. Po dvoch rokoch jej telo nájde mladík Franchie (Jonas Bloquet). Vatikán sa okamžite dozvedá o tejto nešťastnej udalosti, a tak vysiela kňaza Burkeho (Demián Bichir) a anglickú sestru Irene (Taissa Farmiga), aby prípad prešetrili. Zoznámia sa s Franchiem a vydajú sa do kláštora. Kňaz a sestra Irene sa v kláštore usídlia, ale aj zisťujú, že tu nie sú sami a po niekoľkých znepokojivých paranormálnych udalostiach sa kňaz Burke rozhodne prísť na tajomstvo kláštora.

Zisťuje desivú históriu kláštora, že tu boli robené v stredoveku satanistické rituály. Križiaci však hrad vyplienili, premenili na kláštor a mníšky sa musia neustále modliť, aby zlo nemohlo vyjsť mimo steny kláštora. Tiež zisťuje pôvod démona Valaka a so sestrou Irene sa snažia nájsť relikviu, ktorá by mohla démona zastaviť. Tým je sklenená nádobka s Kristovou krvou. Tu nájdu a rozhodnú sa vydať do katakomb a vysporiadať sa so zlom, ktoré zahaľuje kláštor.

Akonáhle vstúpia do katakomb, začína sa s nimi Valak pohrávať. Franchieho skoro uškrtí, Irene posadne a otca Burkeho skoro zabije. Franchie zašpiní Irene Kristovou krvou a Valak mizne. Avšak sa objaví vo vode a pokúsi sa setru uškrtiť. Tá na neho však vystriekne relikviu, démon je zahnaný a portál do podsvetia je zatvorený. Burke prípad uzavrie a odchádza do Vatikánu. Avšak Valak sa tak ľahko nevzdá.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sestra (film, 2018) na českej Wikipédii.