Moka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kávovar Moka Express

Moka (hovorovo koťogó – z maď. kotyogó)[1] je prístroj (kávovar alebo kanvička) na varenie kávy s použitím vysokého tlaku vodnej pary a názov kávy pripravovanej v tomto prístroji.

Firma Bialetti, tradičný výrobca týchto kanvičiek, ich označuje ako kávovar, nie ako prístroj na prípravu espresa. Samotný proces varenia sa odlišuje ako od prípravy zalievanej kávy, tak od prípravy espresa pripravovaného v špeciálnych strojoch využívajúcich vysoký tlak až niekoľkých barov, a pretože ju teda nešlo zaradiť do žiadnej z vtedy známych postupov prípravy kávy, vžil sa pre ňu nový termín „moka“.[2]

Vynájdená bola talianskym vynálezcom Luigim de Ponti pre inžiniera a odborníka na spracovanie hliníka Alfonsa Bialettiho v roku 1933.[3] V súčasnej dobe už existuje množstvo výrobcov zaoberajúcich sa výrobou týchto obzvlášť v Taliansku obľúbených konvičiek.[chýba zdroj] Spoločnosť Bialetti má na trhu svoj hlavný model známy pod názvom Moka Express. Prvý model bol vyrobený z hliníka a umelohmotnej rukoväte. Kanvičky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, od jednej až po osemnásť šálok, a v rôznych prevedeniach od klasických hliníkových cez moderné nerezové až po elektrifikované prístroje, ktoré ľahko pripomínajú moderné kávovary.

Príprava kávy[upraviť | upraviť zdroj]

Priečny rez
  • Do spodnej nádobky (A) sa naleje voda až do úrovne ventilu umiestneného na vonkajšej strane.
  • Lievik (B), ktorého dno je vybavené jemným sitkom, sa plne naplní stredne mletou kávou, avšak nesmie sa umačkávať.
  • Naskrutkuje sa horná nádobka (C), ktorá je na jej spodnej strane taktiež opatrená sitkom, ale ešte jemnejším. Horné a dolné nádobky sa po zoskrutkovaní pevne pritiahnu, aby tesne doliehali na lievik.[4]
Pripravený lievik s kávou

Varí sa na miernom ohni. Po niekoľkých minútach sa v spodnej nádobe začne vytvárať para, ktorá vytlačí vriacu vodu cez lievik s kávou do hornej časti. Ventil umiestnený na bočnej strane spodnej nádobky naplnenej vodou je bezpečnostný a mal by zabrániť pretlaku pri upchatí priechodu pary nahor (napr. pri upchatom filtri príliš jemnou kávou). Nemalo by sa čakať, kým vytečie všetka voda zo spodnej nádobky nahor, kanvica by sa mala odstaviť tesne pred dokončením extrakcie.

Do hornej nádobky je možné nasypať bylinky a kôru a zvyšky z vylisovaného ovocia na dochutenie chuti kávy.

Nevýhody[upraviť | upraviť zdroj]

Pre extrakciu kávy zo stredne rozomletých zŕn je najvhodnejšia teplota 93 °C. Pri príprave kávy v Moka kanvičke ale voda musí dôjsť k varu, aby vznikla para, ktorá vodu pretlačí. Extrakcia teda zákonite prebieha pri teplotách blížiacich sa k 100 °C, a káva preto vždy chutí trochu spálene.

Zaujímavosťou však je, že pri výstupe do vyšších nadmorských výšok s klesajúcim tlakom vzduchu klesá aj teplota varu vody, približne o 3 ° na 1 000 m. Vo výške okolo 2 000 metrov teda kanvička pracuje už okolo 94 °C a káva chutí ešte lepšie.[chýba zdroj]

Hliníkový riad nie je priamo použiteľný na väčšine indukčných varičov, je potrebná redukčná podložka z feromagnetickej ocele. Vyrábajú sa tiež nerezové moka konvičky, priamo určené pre indukčné variče.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Čo je to moka káva a ako ju pripraviť správne [online]. www.popradske.sk, [cit. 2023-02-06]. Dostupné online.
  2. Moka Express [online]. vokafi.cz, 2019-05-07. Dostupné online. Archivované 2021-06-13 z originálu.
  3. GREENBAUM, Hilary. Who Made That Moka Express?. The New York Times (New York: The New York Times Company), 2011-09-01. Dostupné online [cit. 2023-02-07]. ISSN 1553-8095.
  4. Příprava kávy v moka konvičce [online]. rady-kutilum.com, 2014-09-29, [cit. 2023-02-07]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Moka

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Moka na českej Wikipédii.