Molekulový model

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Molekulový model je fyzikálny model, ktorý reprezentuje molekuly a ich procesy. Ľubovoľná simulácia určitého procesu sa nazýva modelovanie a výsledok takéhoto modelovania sa označuje ako model. Vytváranie matematických modelov vlastností molekúl a ich chovania sa označuje ako molekulové modelovanie. Ich grafické zobrazenie je molekulová grafika. Molekulové modelovanie a molekulová grafika sú navzájom prepojené a každá používa metódy tej druhej. V tomto hesle pojem molekulový model označuje systém, ktorý obsahuje viac ako jeden atóm a kde štruktúra atómového jadra sa zanedbá. Elektrónová štruktúra sa vo väčšine prípadov tiež zanedbá alebo sa uvažuje vysoko sofistikovaným spôsobom.[1][2][3] Molekulové modely sa používajú v školstve ako učebné pomôcky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hubbard R.E. Molecular Graphics and Molecular Dynamics. In: Ehrenberg A., Rigler R., Gräslund A., Nilsson L. (eds) Structure, Dynamics and Function of Biomolecules. Springer Series in Biophysics, vol 1. (1987) Springer, Berlin, Heidelberg
  2. history of molecular models Paper presented at the EuroScience Open Forum (ESOF), Stockholm on August 25, 2004 W. Gerhard Pohl, Austrian Chemical Society.
  3. Remko, M., Mackov, M. Projekcia liečiv pomocou počítača. Chem. Listy 87 (1993) 198-208.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]