Monteverdi-Chor Hamburg

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Monteverdi-Chor vo februári 2012

Monteverdi-Chor Hamburg[1] je jedným z najznámejších nemeckých koncertných zborov, ktorý sa stal medzinárodne známym pod vedením svojho zakladateľa a dlhoročného lídra Jürgena Jürgensa, najmä prostredníctvom nahrávania trendových skladieb a získaním mnohých cien na súťažiach. V rokoch 1994 až 2018 bol umeleckým vedúcim zboru a dirigentom Gothart Stier (z Lipska), v súčasnosti zbor diriguje Antonius Adamske.[2]

Zbor Monteverdi Hamburg založil v roku 1955 Jürgen Jürgens ako „Zbor pri Talianskom kultúrnom inštitúte“. V tom istom roku bol na návrh riaditeľa ústavu premenovaný na „zbor Monteverdi“, v čase, keď bol Claudio Monteverdi do značnej miery neznámym skladateľom. Od roku 1961 je zbor členom Oddelenia akademickej hudby pri Univerzite v Hamburgu. Zakladateľ zboru Jürgen Jürgens bol hudobným riaditeľom na tejto univerzite v rokoch 1961 až 1993.

Po štyroch rokoch intenzívnej práce mohol zbor Monteverdi prvýkrát účinkovať v roku 1959 na Medzinárodnej súťaži zborov v talianskom Arezze, kde získal 1. cenu. V roku 1962 získal zbor ďalšiu 1. cenu, tentoraz  na Medzinárodnej súťaži speváckych zborov v Lille (Francúzsko). Potom sa začala pre zbor kariéra v oblasti amatérskeho spevu bez medzinárodnej účasti.

V spolupráci s pánmi Gustavom Leonhardtom, Nikolausom Harnoncourtom, Fransom Brüggenom a Eduardom Melkusom pre vydavateľstvo The Old Work of Teldec a archívnou produkciou Deutsche Grammophon Gesellschaft vydal zbor množstvo priekopníckych nahrávok, ktorými sa stal medzinárodne známy. Nasledovali pozvánky na hudobné festivaly doma i v zahraničí, takže zbor účinkoval takmer vo všetkých krajinách západnej a východnej Európy, na Blízkom východe, v USA, v Strednej a Latinskej Amerike, v juhovýchodnej Ázii, Číne a Austrálii.

Po náhlej smrti Jürgena Jürgensa v auguste 1994 prevzal umelecké vedenie zboru Monteverdi dirigent z Lipska a bývalý koncertný spevák Gothart Stier. V októbri 2018 bol za nového šéfdirigenta zvolený špecialista na starú hudbu Antonius Adamske.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Monteverdi Chor - Der Chor, der die Stadt Hamburg seit mehr als 50 Jahren repräsentiert - Home [online]. www.monteverdi-chor.de, [cit. 2019-09-20]. Dostupné online. (po nemecky)
  2. Antonius Adamske - Dirigent und Chorleiter für Alte Musik [online]. Antonius Adamske, [cit. 2019-09-20]. Dostupné online. (po nemecky)