Moskovský prieplav

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Moskovský kanál)
Moskovský kanál
Moskovský kanál
Vedenie sovietskej NKVD pri stavbe kanála.
Vedenie sovietskej NKVD pri stavbe kanála. Šéf NKVD Genrich Jagoda uprostred (v pozadí Nikita Chruščov, prvý tajomník moskovského mestského výboru VKP), polovica 30. rokov 20. storočia.

Moskovský kanál (rusky: Кана́л и́мени Москвы́), do roku 1947 pomenovaný kanál Moskva-Volga, je kanál v Rusku, ktorý spája rieku Moskvu s riekou Volga. Nachádza sa v samotnej Moskve a v Moskovskej oblasti. Kanál sa pripája k rieke Moskva v Tušine (oblasť na severozápade Moskvy), od ktorej vedie približne na sever a stretáva sa s riekou Volga v meste Dubna, tesne proti prúdu hrádze priehrady na Volge (Иваньковское водохранилище). Dĺžka kanála je 128,1 km.

V rokoch 19321937 ho vybudovalo 200 000 väzňov gulagov pod vedením sovietskej tajnej polície a Matveja Bermana.

Vďaka prieplavu je Moskva napojená na Jednotný ruský hlbokovodný systém, rozsiahly systém kanálov a riek v európskom Rusku, ktorý vytvoril prístup k piatim moriam: Bielemu moru, Baltskému moru, Kaspickému moru, Azovskému moru a Čiernemu moru. Ako taký sa niekedy nazýva "prístavom piatich morí" (rusky: порт пяти морей). Okrem dopravy zabezpečuje kanál aj približne polovicu spotreby vody v Moskve a brehy jeho početných nádrží sa využívajú ako rekreačné zóny.

Jedna z najvyšších sôch Vladimíra Lenina na svete, vysoká 25 metrov, postavená v roku 1937, sa nachádza v Dubne na sútoku Volgy a Moskovského kanála. Sprievodná socha Josifa Stalina podobnej veľkosti bola odstránená v roku 1961 v období destalinizácie.

2. svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Počas druhej svetovej vojny a bitky o Moskvu zohral kanál dôležitú úlohu pri obrane Moskvy. Wehrmacht plánoval obkľúčiť mesto zo severu a juhu. Aby sa tomu zabránilo, z kanála a nádrží sa čerpala voda, ktorá zastavila ich postup týmto smerom.

Rozmery[upraviť | upraviť zdroj]

Minimálna hĺbka kanála je 5,5 metra a rozmery plavebnej komory sú 290 x 30 metrov.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Moscow Canal na anglickej Wikipédii.