Munții Șureanu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Munţii Şureanu)
Munții Șureanu
pohorie
Vârfu lui Pătru, najvyšší vrch pohoria
Štát Rumunsko Rumunsko
Časť Karpaty
Najvyšší bod Vârful lui Pătru
 - výška 2 130 m n. m.
Geologické zloženie kryštalická bridlica, vápenec
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Munții Șureanu (iné názvy: Munții Șurean, Munții Șureanului, Munții Șurianu, Munții Șurian, Munții Șurianului, Munții Sebeș, Munții Sebeșului) je pohorie v Rumunsku. Najvyšším vrchom je Vârful lui Pătru v juhovýchodnej časti pohoria.

Munții Șureanu nemajú výraznejší hlavný hrebeň, napriek tomu ho možno vysledovať v smere juhovýchod - severozápad. Od juhovýchodu sa Munţii Şureanu vejárovite vetvia v mnohých hrebeňoch, pričom od ostatných pohorí sú oddelené riekami. Na juhu od Paringu je to rieka Jiu de Est a od Retezatu riečka Strei. S týmto pohorím sú Munții Șureanu spojené sedlom Pasul Bănița, na východe od pohorí Cindrel a Lotru je to rieka Frumoasa, ktorá neskôr mení meno na Sebeș.

Geologicky je pohorie tvorené väčšinou kryštalickými bridlicami, ale na juhovýchode sú aj rozsiahle vápencové a na severovýchode pieskovcové oblasti. Munții Șureanu je veľmi zložité a komplikované pohorie, hlavný hrebeň je kľukatý a mnohokrát sa stáča rôznymi smermi. V horách je aj veľa bočných hrebeňov, z ktorých najvýznamnejšie sú od juhu: Canciu, Jigoru Mare, Răchita, Meleia a Godeanu.

Turistika a ochrana prírody[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie nie je najväčšou turistickou destináciou v Rumunsku. Najväčším ťahákom je starobylé dácke mesto Sarmizegetusa Regia, ktoré je opravené a zapísané na prestížnom zozname UNESCO. Kúsok od neho sa nachádza rozsiahly krasový systém, kde je turisticky atraktívna jaskyňa Cioclovina, ktorá tvorí spolu s jaskyňou Ponor cez šesť kilometrov dlhý systém pretekaný podzemnou riečkou. Z krasových útvarov sa tiež často navštevuje jaskyňa Bolii.

Masív nie je príliš zastavaný horskými chatami, k dispozícii je ale veľké množstvo salašov. Na juhu pohoria v údolí potoka Jiul de Est je chata Voievodu. Mimo Šureanu leží chata Obirsia Lotrului na juhovýchode masívu. Ďalšia chata leží pri priehrade Oaşa, aj pri jazere Șureanu je horská chata. Posledná chata je v sedle Prislop na severe pohoria.

V horách sa nachádza len jedno chránené územie, a to prírodný park Grădiștea Muncelului - Cioclovina v juhozápadnej časti masívu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Șureanu na českej Wikipédii.