Naruto

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Naruto
Základné informácie
Anglický názovNaruto
Japonský názovナルト
ŽánerAkcia/Dobrodružstvo
Bojové umenia
Komédia
Šónen
Manga: Naruto
AutorMasaši Kišimoto
Jazykjapončina
Počet zväzkov67
RokNovember 1999November 2014
Anime: Naruto
Naruto Šippúden
RéžiaHajato Date
ŠtúdioStudio Pierrot
RokNaruto:
3. október 20028. február 2007
Naruto Šippúden:
15. február 2007
Dĺžka jednej časti23 minút

Naruto (jap. ナルト) je japonská manga séria od mangaku menom Masaši Kišimoto a rovnomenný anime seriál.

Príbeh je o Narutovi Uzumakim, mladom nindžovi, ktorý túži po uznaní a jeho snom je stať sa Hokagem, nindžom jeho dediny, ktorý je uznávaný ako líder a je najsilnejší zo všetkých. Séria je založená na základe pilotného komiksu od Kišimota, ktorý bol vydaný v Auguste 1997 v časopise Akamaru Jump. Manga bola prvýkrát publikovaná vydavateľstvom Shueisha v roku 1999 v 43. čisle japonského časopisu Weekly Shōnen Jump. Manga sa stále vydáva a posledný vydaný zväzok mal číslo 45. Manga bola neskôr tiež prevedená do anime, v produkcii štúdia Studio Perrot a Aniplex. Seriál mal premiéru v japonskej televízii TV Tokio a na satelitnej televízii Animax 3. októbra 2002. Prvá séria mala 220 častí a Naruto Šippúden sa vysiela od 15. februára 2007. Okrem seriálu Studio Perrot vytvorilo aj 7 filmov. Iné produkty ako krátke videá, krátke komiksy, videohry a hracie karty boli vytvorené aj inými spoločnosťami.

Anime[upraviť | upraviť zdroj]

Anime epizódy[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné stránky: Zoznam častí seriálu Naruto a Zoznam častí seriálu Naruto Šippúden

Prvá anime séria, ktorá bola vysielaná v Japonsku pod názvom Naruto je už ukončená s 220 časťami. Druhá séria, pod názvom Naruto Šippúden, sa už nevysiela (v Japonsku na TV Tokyo).

Okrem častí, ktoré vznikli na podnet mangy sa môžeme stretnúť aj s tzv. fillermi, teda výplňami. Ide o epizódu alebo niekoľko za sebou idúcich častí, ktoré len čiastočne alebo takmer vôbec nezasahujú do deja. Zväčša nesú žartovný podtón, ale nie je to pravidlom.

Manga[upraviť | upraviť zdroj]

Manga zväzky a kapitoly[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná stránka: Zoznam Naruto zväzkov

Manga vychádzala v Japonsku pod názvom Naruto v chlapčenskom týždenníku Weekly Shounen Jump. V každom čísle sa bola jedna kapitola, dosiaľ sa ich vydalo 700 čo je už aj konečné číslo. Približne každých 10 – 11 kapitol spolu ucelených sa vydáva ako jeden zväzok.

Základné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná stránka: Naruto svet

V seriáli Naruto vystupuje veľmi veľa postáv, z ktorých väčšina sú nindžovia. Na začiatku študujú v Nindža Akadémiách, tu sa začína aj náš príbeh, kde sú rozdelení do trojčlenných tímov po skončení akadémie a dosiahnutí stupňa genin – nindža začiatočník. Každý tím vedie skúsený sensei – učiteľ. Do tímov sú rozdeľovaní podľa vlastností, neskôr v seriáli podľa potreby – podľa zručností a predností. Naruto sa v jeho tíme 7 zoznámi so Sasukem Učihom, Sakurou Haruno a ich senseiom Kakašim Hatakem. Ostatné trojčlenné tímy sú tvorené Narutovými spolužiakmi, ktorí neskôr menia Naruta vo viacerých smeroch. V tíme nezáleží na veku.

V Naruto svete krajiny sú samostatné politické subjekty ovládané feudálnymi lordmi. V týchto krajinách sú skryté dediny (隠れ里, kakurezato) obývané nindžami, bojovníkmi schopnými používať supernadprirodzené schopnosti v boji. Ekonomika skrytých dedín spočíva v tréningu nindžov od útleho veku a ich neskoršie využitie na misiách pre iné krajiny. Ale tiež slúžia ako vojenská sila pre ich spojenecké krajiny. Lídri dedín majú rovnakú úctu ako lídri ich krajiny. Existuje 5 najsilnejších zemí v Naruto svete – Zemná zem, Ohnivá zem, Blesková zem, Vzdušná zem a Vodná zem.Sú ovládané feudálnym lordom a vodca skrytých dedín má titul Kage. Ostatné menšie národy boli pomenované, ale ani v mange ani v anime nie sú veľmi preskúmané.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavný hrdina Naruto (jap.: Uzumaki Naruto) je dvanásťročný začínajúci nindža z „Listovej dediny“ (angl. Hidden Leaf village; jap.: Konohagakure no Sato), do ktorého bol zapečatený 9-chvostový líščí démon-Kyuubi. Pred 12 rokmi, ešte pred začiatkom hlavného deja Naruta, 9-chvostový démon napadol skrytú dedinu Konohagakure a zabil veľa ľudí. Štvrtý hokage (vodca Konohakagure) obetoval svoj život, aby zapečatil démona v Narutovi, keď bol ešte novorodenec. Ale dedina považovala Naruta za líščieho démona a znepríjemňovala mu väčšinu jeho detstva. Podľa nariadenia Tretím hokagem, nikto nemohol hovoriť o tomto útoku. Niekoľko rokov neskôr, Naruto bol oklamaný odpadlíckym nindžom Mizukim, aby ukradol zvitok obsahujúci zakázanú techniku a týmto aktom sa stal genninom. Na pomoc mu prišiel jeho učiteľ Iruka Umino a pri tomto strete sa Naruto dozvedá pravdu o sebe.

Hlavný príbeh pokračuje rastom Naruta a jeho kamarátov. Naruto sa skamaráti s dvomi spoločníkmi, Sasukem Učihom a Sakurou Haruno, ktorí sú v jeho tíme pod vedením skúseného senseia Kakašiho Hatake. Naruto sa tiež spriatelí s viacerými postavami, čo sa postupne objavujú v príbehu. Získavaním nových schopností a skúseností, spoznávaním jeden druhého a dedinčanov, Naruto sníva o tom, že raz bude Hokage. Najprv je hlavne dôraz na Naruta, Sasukeho a Sakuru, čo sú členovia Tímu 7. Neskôr najhladanejší zločinec dedinou Konohagakure Oročimaru zaútočí na Konohu a zabije Tretieho Hokage z pomsty. Následkom toho, jeden z 3 legendárnych nindžov Džiraja ide hľadať svoju starú tímovú partnerku Cunade, aby sa stala Piatym Hokagem. Počas hľadania vyjde najavo, že Oročimaru chce získať Sasukeho, kvôli jeho silnej dedičnej vlastnosti. Veriac Orochimarovi, ktorý je mu schopný dať silu, ktorú potrebuje na zabitie svojho brata Itačiho, ktorý zabil celý jeho klan, Sasuke opúšťa dedinu s ním. Naruto nezabúda na Sasukeho, opúšťa dedinu na dva a pol ročný tréning, aby bol pripravený na ďalšie stretnutie so Sasukem.

Po tréningovom období záhadná organizácia, zvaná Akacuki, sa pokúša polapiť všetkých deväť chvostových príšer, vrátane deväťchvostového líščieho démona zapečateného v Narutovi. Niekoľko nindžov z Konohy, vrátane Tímu 7, bojuje proti členom Akatsuki a hľadá svojho kamaráta Sasukeho. Medzitým Sasuke zradí Oročimaru a zabije Itachiho. Po Itachiho smrti je Sasuke ovplyvnený zakladateľom Akacuki Madarou Učihom, že Itači vyvraždil svoj klan na základe rozkazov Konohy. Rozčarovaný z týchto okolností, Sasuke spojí svoju silu s Akacuki, aby zničil Konohu. Medzitým je niekoľko Akacuki členov porazených nindžami z konohi a vodca Pain vtrhne do Konohagakure, aby polapil Naruta. Naruto Paina poráža, a stáva sa hrdinom Konohagakury. Madara vyhlasuje vojnu 5 velkým národom, ktoré spoja svoje sily aby ho porazili. Sasuke sa pridá na stranu Aliancie Nindžov, a pomáha Narutovi a spol. poraziť Madaru. Sasuke sa neplánoval vrátiť, ale chcel sa stať Hokagem a nastoliť svoj režim. To sa Narutovi nepáči a bojuje proti Sasukemu, v ich poslednej bitke. Obaja stratia jednu ruku, no Narutovi sa podarí Sasukemu otvoriť oči a spoločne sa vrátili do Konohagakury.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

V Naruto mange a anime rozsiahlu funkciu deja tvoria postavy vytvorené Masašimom Kišimotom.Príbeh je vložený vo vymyslenom svete, kde rozličné krajiny súperia používaním nindžov, ktorý majú super bojové schopnosti. Naruto dejová línia je rozdelená do dvoj častí Part I a Part II, druhá séria sa odohráva dva a pol roka neskôr. Príbeh sérii je hlavne spätý s osudmi mladých nindžov z Konohy.

Hlavná postava sérii sa volá Naruto Uzumaki, energetický nindža, ktorý si želá stať sa Hokagem, vodcom Konohakagure. Počas prvých častí prvej série je členom Tímu 7, kde stretáva Sasukeho Učihu, mlčanlivého a zručného "génia" Učiha klanu, Sakuru Haruno, ktorá je zaľúbená do Sasukeho a obdivovaná Narutom a Kakašiho Hatake, tichého a záhadného lídra tímu. Počas priehu sériu Naruto stretáva a spriateľuje sa s viacerými nindžami s jeho dediny alebo z iných. Stretáva sa aj so zápornými postavami, vrátane Oročimaru, ktorý je pôvodne z Konohogakure, spriadajúci plány na zničenie jeho pôvodného domovu. Neskôr sa stretáva s kriminálnou organizáciou Akacuki.

Počas rozvíjania príbehu Kišimoto vytvoril prvé tri hlavné postavy a neskôr rozvíjal charaktery ostatných trojčlenných tímov na základe týchto. Taktiež použil ako predlohy aj charaktery postavy z iných mang a kvôli tomuto skutku bol kritizovaný viacerými manga producentmi. Ale charaktery vytvorené Kišimotom boli v porovnaní s ich predlohami na vyššej úrovni, mnoho producentov sa sťažovalo, že im chýbajú staré stereotypické postavy. Vizuálna stránka postáv bola ohodnotená kladne aj záporne.

Výroba a koncepcia[upraviť | upraviť zdroj]

Keď Masashi Kišimoto začal vytvárať Naruto príbeh, inšpiroval sa z inej mangy pri vytváraní svojej hlavnej postavy. Aj sám Kišimoto sa priznal, že jeho inšpirácia Naruta Uzumakiho bol Son Goku zo seriálu Dragon Ball. Naruto sa mu podobá jeho energiou a šibalstvom. Na skompletizovanie Naruto, Kishimito vytvoril rivala, ktorý je "úžasný génius" a aj veril, že je to jeho protiklad. Po prečítaní rôzny mang, nakoniec vytvoril Sasukeho Učihu. Pri vytváraní prvej hrdinky Kišimoto povedal:, Ja nemám jasný obraz o čom by hrdinka mala byť. " Vytvoril Sakuru Haruno zvýrazňujúc „jej energiu a koketného ducha“ ako jej základné vlastnosti. Tieto vlastnosti boli základom aj pre ostatné tri hlavné naruto tímy.

Rozdelenie postáv do určitých tímov bolo kvôli dodaniu rozličných daností do tímov. Kišimoto si želal, aby každý parťák bol „extrémny“, mať veľké množstvo schopností v jednom danom smere, menej talentovaný v inom. Tento prístup bol použitý, aby členovia používali svoje najlepšie vlastnosti a spolu zakryli svoje nedostatky. Pozeraním tokusacu seriálov ako dieťa, Kišimoto si prial na rozdiel od týchto superhrdinských tímov v týchto seriáloch nestrácajúc tímového ducha, ktorý z nich tvoril „silných až do dokonalosti“. Kišimoto zaznamenáva tieto rozdiely v postavách, čo je podobné ako v rolových hrách a „každá postava vyčnieva svojou lepšou stránkou“.

Kišimoto vložil zloduchov do príbehu k vyváženosti charakterov hlavných postáv. Začal to zameraním sa na zobrazení rozdielov hodnôt je základom zobrazenia zloduchov do bodu keď, „skutočne si ich nechcem predstaviť v boji“. Fyzické zobrazenie zloduchov bolo tiež ozdobené, aby ich bolo možné rozlišovať od ostatných postáv, robí to ľahšie pre čitateľa nasledovať príbehom a identifikovať zloduchov, dokonca aj v prudkých bojových scénach. Kišimoto potvrdil, že vytvorenie zloduchov „okázale“ s „okázalými kostýmami“ je jedna z jeho ciest ako ich spraviť „zapamätateľnejšími“.

Kišimoto postupoval pri kreslení postáv sústavne piatimi krokmi: koncept a náčrt, navrhnutie, nakreslenie, vymaľovanie a nakoniec vytieňovanie. Tieto kroky nasledoval pri vytváraní mangy alebo farebnej titulnej strany nového vydania alebo iné média. Výzor sa len príležitostne mení. Používal „rozprašovacie atramentové pero“ (angl. airbush) na vytvorenie titulnej stránky Weekly Shōnen Jump, ale nepokračuje viac v tejto činnosti, kvôli zložitému upravovaniu.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnými postavami seriálu Naruto je skupinka hrdinov z Tímu 7, skupiny nindžov z Konohagakure. Po odchode Sasukeho Učihu z Konohy na konci prvej série sa tím rozpadol. Počas druhej série sa tím znovu obnovuje s dvomi novými členmi, Sai, ktorý je namiesto Sasukeho a Jamato, ktorý je namiesto Kakašiho počas jeho nespôsobilosti a neskôr zostáva v tíme natrvalo.

Naruto Uzumaki

Naruto Uzumaki (うずまき ナルト, Uzumaki Naruto) je hlavnou postavou rovnomennej mangy a seriálu. Bol prvou postavou, ktorú Kišimotom vytvoril a bol zložený z viacerých manga hrdinov vrátane Son Goku zo seriálu Dragon Ball. V častiach má Naruto ambíciu stať sa Hokage, vodca Konohagakure. Pretože je hostiteľom líščieho deväťchvostového démona, zlomyselná príšera, čo napadla Konohagakure a je odstrkovaný dedinčanmi. V priebehu sérii sa spriatelí s mnohými cudzincami a nindžami z Konohy. Vytvorí si úzky vzťah s Sasukem Učihom, jeden z jeho Tímu 7, a berie ho ako brata.

Sasuke Učiha

Sasuke Učiha (うちは サスケ, Učiha Sasuke) je jeden z Tímu 7. Bol vytvorený ako rival Narutovi, „úžasný génius“, čo si Kišimoto myslel, že len umocnilo túto rivalitu. Spolu s Madarom Učihom a Itačim Učihom, ktorý vyvraždil celý klan, je jeden z mála žijúcich členov Učiha klanu. Klan ovládajúci dedičnú vlastnosť (Kekei genkai) Šaringan. Kvôli tomu sa Sasuke chcem zabiť svojho brata a stáva sa z neho chladný a stianutý človek. Jeho skutky s jeho tímom a hlavne s Narutom oslabujú chuť po pomste na začiatku prvej série. Ale po stretnutí s jeho bratom v prvej sérii, Sasuke je ľahko porazený a to ho vedie, aby opustil dedinu a hľadal silu a zločinca Oročimaru. Jeho tímoví kamaráti sa ho pokúšajú „uniesť“ späť a toto je jedna z hlavných častí príbehu druhej série.

Sakura Haruno

Sakura Haruno (春野 サクラ,Haruno Sakura) je jediná žena Tímu 7. Kišimoto vytvoril z nej hrdinku seriálu, hoci pripúšťa, že má len malú predstavu o čom by hrdinka mala byť. Ako dieťa bola Sakura vysmievaná ostatnými deťmi, kvôli jej veľkému čelu, črta, ktorú chcel Kišimoto zdôrazniť v Sakurinom výzore. Kamarátku našla v Ino Jamanaka. Ako obe rástli, tak sa ich vzťah vzdialoval, kvôli rovnakej náklonnosti k Sasukemu Uchihovi. Počas prvej série je zaľúbená do Sasukeho a má veľa predsudkov voči Narutovi. Po Sasukeho opustení dediny sa po rade Džiraju stáva žiačkou Cunade. V druhej sérii sa naplno ukazujú jej rozvinuté schopnosti a má dôvernejší vzťah k Narutovi.

Kakaši Hatake

Kakaši Hatake (はたけ カカシ,Hatake Kakaši) je vedúci Tímu 7 a sensei Naruta, Sasukeho a Sakury. Kišimoto vložil Kakašiho skôr do deja, ako pôvodne zamýšľal a vytvoril z neho bezstarostnú postavu, ktorá by bola schopná viesť Tím 7. Kakaši sa chopil vodcovstva svojským spôsobom, ako neustále neskoré príchody na stretnutia. V gaidene Kakašiho minulosti je ukázaný dávny incident, pri ktorom bol svedkom jeho tímového partnera. Obito Učiha, ktorý dal Kakašimu Šaringan a s ním nejaké jeho vlastnosti vrátane nedochvíľnosti. S Obitovým Šaringanom Kakaši je poznaný ako zručný a silný nindža s prezývkou „Kopirujúci Nindža“ (コピー忍者のカカシ, Kopī Nindža Hatake Kakashi). Hoci na začiatku série trénoval celý Tím 7, neskoršie sa sústreďuje na Sasukeho tréning, čo vyvrcholí naučením Čidori techniky, ale ani to nezabráni Sasukemu, aby hľadal silu u Oročimaruho.

Hlavné záporné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Oročimaru

Oročimaru (大蛇丸) jeden z hlavných záporných postáv Naruto seriálu. Pôvodne pochádza z Konohakagure a bol žiakom Tretieho Hokage. Vďaka svojej sile a mnohým schopnostiam spolu so svojimi tímovými parťákmi – Džirajom a Cunade dostal titul senín (legendárny nindža). Rozhodol sa stať sa nesmrteľným a kvôli svojim pokusom na ľuďoch musel ujsť z dediny. Pridal sa k organizácii Akacuki, ale aj tú opúšťa po prehre s Itačim Učihom. Neskôr nájde svoj domov v Otakagure, s ktorou spriada plány na zničenie Konohakagure. Jeho technika nesmrteľnosti spočíva v tom, že premiestňuje svoju myseľ do hostiteľských tiel. Najskôr bol jeho cieľ Itači, ale po prehre s ním sa zameriava na iný objekt a to Itačiho mladší brat Sasuke a pokúša sa dostať jeho telo.

Akacuki

Akacuki (暁, prekl.: úsvit) je zločinecká organizácia, ktorej cieľom (podľa vodcu Paina) je svetová nadvláda, ktorú chcú dosiahnuť polapaním všetkých chvostových príšer. Členovia sú ninžovia, ktorí opustili svoje dediny a stali sa najhľadanejšími zločincami (S – rank) v Naruto svete. Akacuki mala pôvodne 10 členov, ktorí pracovali v dvojčlenných tímoch. Rovnako sa obliekajú a ich odev je dlhý čierny plášť s golierom po krk a na plášti sú červené oblaky. V prvej sérii sa Akacuki len pri ojedinelých pokusoch polapiť deväť-chvostového líščieho démona v Narutovi. V druhej sérii Akacuki zohráva väčšiu rolu. Naplno sa ukazuje už na začiatku série keď vysaje jednochvostového démona Šukaku z Piateho Kazekageho (Gaara).

Svetové fakty[upraviť | upraviť zdroj]

Vo fiktívnom svete Naruta existujú nindžovia, ktorí dokážu pomocou špeciálnej energie, čakry používať rôzne techniky (jap.: džucu). Nachádza sa tu tiež niekoľko krajín, napríklad Ohnivá (angl. Fire country), Veterná (angl. Wind country), alebo Vodná (angl. Water country). V každej z takýchto krajín je jedna „Skrytá dedina“. Skrytá dedina môže, ale nemusí, byť nindžovskou.

Dediny[upraviť | upraviť zdroj]

Nindžovská čelenka z Listovej dediny

V každej „nindžovskej dedine“ sa trénujú nindžovia, aby slúžili pre dedinu, ochraňovali ju, plnili misie a poslúchali ich dedinského vodcu. Každá takáto dedina tiež musí mať svoje logo. Môže byť znázornené hocikde, obyvatelia dediny sú naň väčšinou hrdí a všade ho vystavujú. No hlavne je znázornené na „nindžovských čelenkách“. Takúto čelenku musí nosiť každý nindža a môže ju získať po tom, ako sa úspešne stane nindžom.

Najmocnejšie skryté dediny[upraviť | upraviť zdroj]

Jedine päť najmocnejších skrytých dedín má možnosť nazývať svojho vodcu Kage. Dokopy je teda päť kageov, pri čom každý sa nazýva trochu inak. V Listovej dedine je to napríklad Hokage.

Tu je zoznam piatich najmocnejších skrytých dedín s krajinou, v ktorej sa nachádzajú, ich japonským názvom a ich vodcom:

Skrytá dedina Japonský názov Krajina Vodca
Listová Konohagakure Ohnivá Hokage
Piesková Sunagakure Veterná Kazekage
Hmlistá Kirigakure Vodná Mizukage
Oblačná Kumogakure Blesková Raikage
Kamenná Iwagakure Zemná Cučikage

Ostatné skryté dediny[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem piatich najmocnejších skrytých dedín je tu mnoho ďalších v iných krajinách. Svojho vodcu oficiálne nemôžu nazývať kageom. Navyše dedina sa zväčša volá rovnako ako aj krajina.

Tu je abecedný zoznam ostatných skrytých dedín:

  • Dažďová (Amegakure), Snežná (Yukigakure), Trávnatá (Kusagakure), Vírová (Uzushiogakure), Vodopádová (Takigakure), Zvuková (Otogakure)

Tu je abecedný zoznam ostatných skrytých dedín, ktoré sa objavili len v anime:

  • Horúcoparná (Yugakure), Hviezdna (Hoshigakure), Remeselnícka (Takumi no Sato).

Hodnosti[upraviť | upraviť zdroj]

V nindžovskom svete má každý nindža svoju hodnosť. Tým sa posudzuje aký je silný, kvalitný a koľko má skúseností. Podľa hodností sa nindžom tiež prideľujú misie.

  • Študent vo výcviku

Študent vo výcviku ešte nie je oficiálne uznávaným nindžom. Zatiaľ sa len trénuje a učí základné veci pre plnenie misií a ochraňovanie dediny. Tiež sa môže naučiť nejaké základné techinky. V Listovej dedine bola postavená aj nindžovská akadémia. V takejto škole sa učia všetky prípravy na to, byť nindžom. Aj teoreticky, aj v praxi. V akadémii študentov najčastejšie učí nindža s hodnosťou „čúnin“.

  • Genin

Keď študent vo výcviku zloží skúšku, stane sa geninom – nindžom začiatočníkom. Takýto nindža sa pridelí k trojčlennému tímu geninov, ktorému velí najčastejšie jeden „džónin“. Takže v jednom tíme sú traja geninovia a jeden veľitel, džónin. Takéto tímy najčastejšie dostávajú misie typu D, výnimočne C, čo sú najjednoduchšie misie. Na tejto úrovni sa nachádza aj hlavný hrdina Naruto.

  • Čúnin

Pre získanie tejto úrovne musí genin zložiť veľmi zložitú skúšku, „Čúnin exam“. Nindža úrovne čúnin sa môže stať napríklad učiteľom neskúsenejších (študentov), alebo môže byť povelený na velenie menším skupinkám. Čúninovia obyčajne dostávajú misie typu C, výnimočne B. V misiách typu B sa často už vyskytujú aj tažšie súboje. Takýto nindža má možnosť nosiť špeciálnu vestu s celým základným príslušenstvom nindžu.

  • Džónin

Džóninom sa môžu stať len nindžovia so schopnosťou ovládať dva elementárne druhy techník. To môžu zistiť čiastočne pomocou špeciálnych lístkov. Takíto nindžovia bývajú povelení na velenie tímov, napríklad tímu troch geninov. Samostatne, alebo v tíme s inými džóninmi, dostávajú misie typu B a typu A, čo sú misie na veľmi vysokej úrovni. Extrémne dobrý džónin alebo v krízovej situácii, môže dostať aj misiu typu S, čo je úplne najťažšia.

  • Špeciálny džónin

Špeciálny džónin je niekto, kto je síce džóninom, ale špecializuje sa na jednu oblasť, napríklad „taidžucu“.

  • Kage

Kage (slovensky.: tieň) je veliteľ celej nindža dediny a väčšinou je práve aj najsilnejší nindža zo všetkých. Nindžou úrovne Kage môže byť v jednej dedine aj viac (v prípade že Kage, ktorý je práve "vo funkcii", prenechá svoje postavenie niekomu inému), ale len jeden môže byť naraz vo funkcii. Kageho úlohou je kontrolovať celú dedinu a prideľovať misie. Toto oslovenie pre svojho vodcu môže používať len päť najsilnejších dedín. Každá má pri tom špecificky prispôsobenú predponu názvu. Listová dedina má predponu ho, teda Kage z tej dediny je nazývaný Hokage. Hmlistá dedina: Mizukage, Piesočná dedina: Kazekage, Blesková dedina: Raikage, Kamenná dedina: Cučikage. Existujú aj iní kage, napr: Hošikage (z Hviezdnej dediny), ale ten nie je oficiálny.

Misie[upraviť | upraviť zdroj]

Priradenie kategórií misií k hodnostiam nindžov

V každej nindžovskej dedine sa tiež nachádza tzv. „Hlavné centrum“. Väčšinou to býva najväčšia budova v dedine. Tam pracuje vodca dediny, aj s hŕstkou ďalších pracovníkov. Prijímajú a zapisujú tam všetky misie. Často si obyčajní ľudia platia nindžov, aby pre nich niečo spravili. V zozname misií sa však tiež môžu vyskytnúť aj misie zadané priamo vodcom, tie však väčšinou bývajú zložitejšie.

Misie sa radia do piatich kategórií, rozdelených podľa obťažnosti.

D-misia
genin
Príklad: umývanie riadu, chytenie mačky, venčenie psov, trhanie zeliny, zbieranie odpadkov
Tieto misie sú najjednoduchšie a plnia ich len geninovia v trojčlennom tíme s jedným veliteľom. Boje sa v nich nevyskytujú. Najčastejšie D-misie sú robenia drobných vecí pre obyčajných ľudí, ktorí si za to platia. Preto sa plnia väčšinou priamo v dedine, alebo len v blízkom okolí.
C-misia
čúnin, genin
Príklad: vyprevadenie človeka do jeho dediny
Tieto misie sú už mierne zložitejšie a je tu aj isté riziko bojov. Ale C-misie nikdy nespočívajú vo vyhľadávaní bojov, skôr v ich vyhýbaniu sa. Jednoduchšie C-misie robia aj trojčlenní geninovia. Keby nastal boj, na to je tam džónin, aby ho ukončil. C-misie sa najčastejšie plnia mimo dediny.
B-misia
džónin, čúnin
Príklad: doručenie veľmi dôležitého zvitku a porazenie všetkých nepriateľov po ceste
B-misie sú už dosť zložité a je veľmi pravdepodobné, že počas ich plnenia nastane boj. Tiež sa zväčša plnia mimo dediny, niekedy je dokonca potrebné až navštíviť vedľajšiu dedinu. Trojčlenné tímy geninov takéto misie (okrem kritických stavov) nedostávajú. Plnia ich len tímy skúseních čúninov alebo džóninovia. Niekedy môže na takú misiu ísť napríklad tím: traja čúninovia a jeden veliteľ džónin.
A-misia
džónin
Príklad: útok na skrýšu nebezpečných zločincov
A-misie sú najnebezpečnejšie a najzložitejšie zo všetkých nekritických misií. Plnia ich len džóninovia, vodcovia dediny alebo kage. Väčšinou sú A-misie v zmysle vyhľadania boja.
S-misia
S-misie môžu byť ešte nebezpečnejšie než A-misie. Sú špeciálne, dostať ich môžu všetci nindžovia, ale len v kritických situáciách. Napríklad keď nepriateľská dedina zaútočí na inú, tak sa tam vyhlási stav núdze a aj geninovia môžu dostať za úlohu zneškodniť nepriateľa.

Boje[upraviť | upraviť zdroj]

Nevynechateľnou súčasťou seriálu Naruto sú nindžovské boje. Nindžovia bojujú veľmi často, či už tréningovo, na skúške, alebo s nepriateľom počas misie. Nindžovia používajú v boji rôzne zbrane, najčastejšie však kunaie a šurikeny. Okrem zbraní nindžovia v boji používajú rôzne techniky, tzv. „džucu“ (jap.: Jutsu). Pre použitie nejakej techniky je potrebné využiť svoju energiu, čakru.

Jutsu (čítaj džucu) sa delí na:

  • Taidžucu

Bojuje sa telom a nepoužívajú sa pri tom žiadne špeciálne techniky či ilúzie. S taidžucu sa spája boj bez zbrane (angl. hand-to-hand combat). Bez taidžucu sa nezaobíde žiaden nindža, to je základ. Pri taidžucu sa však tiež používa čakra. Môže to byť napríklad na zlepšenie vlastností svojho tela alebo na presnejšie smerovanie svojej čakry do určitých bodov tela. Taidžucu spočíva na prirodzených obratoch tela a nemá nijaké predurčené postoje. Jeho cieľom je zničiť protivníka čo najúčinnejšie a s najmenším počtom pohybov. Majstrami taidžucu sú napríklad postavy Rock Lee alebo Gai Maito.

  • Nindžucu

Najničivejšie techniky pochádzajú práve z tejto kategórie. Pre každé nindžucu je potrebné nejaké množstvo čakry. Najzákladnejšie techniky ako Premena (jap.: Henge), Klon (jap.: Bunšin), či Náhrada (jap.: Kawarimi) sa v Listovej dedine učia ešte v akadémii.

Princípom nindžucu sú dve časti. Prvou je elementárna rekompozícia (druhy elementov sú oheň, vietor, blesky, zem a voda) a druhou spektrálna kontrola. Spojením týchto dvoch techník sa dá vytvoriť najmocnejšia z techník na celom svete. O toto sa snažil aj Štvrtý Hokage, ktorý však neuspel. Narutovi sa túto techniku podarilo vytvoriť (známa aj ako "Vzdušný element: Rasen šuriken, ale môže ju používať len pod vplyvom sendžucu), čím sa stal mocnejším než Kakaši.

Väčšina nindžov ovláda len jeden druh a tí, čo ovládajú až dva majú možnosť stať sa džóninom. Majitelia Pokrvnej techniky, sú schopní miešať dva elementárne druhy techník do jednej úplne novej elementárnej techniky (napr. zem a voda tvoria Mokuton: „Drevný štýl“. Mokuton je rovnako ako dódžucá dedičná vlastnosť (genkai kekei).)

  • Gendžucu

Táto skupina techník umožňuje nindžovi využívať ilúzie na pomätenie alebo vystrašenie súpera. Postupom je napadnúť zmyslové orgány obete (najčastejšie pomocou očného kontaktu), infikovať ich vlastnou čakrou a následne ich oklamať. Pri používaní týchto techník je vždy potrebné použiť nejaké médium. Itači Učiha, jeden z najväčších majstrov gendžucu, používa okrem šaringanu ako médium aj svoj prsteň.

Zrušiť gendžucu sa dá niekoľkými spôsobmi, a to zvonka alebo zvnútra. Zvonka je to najjednoduchšie bolesťou, vďaka nej sa najľahšie človek dostane von z ilúzie. Potom je to možné riešiť aj technikou zvanou ako Zrušenie (jap.: Kai), ktorá patrí medzi základné techniky. Tieto techniky buď použije niekto zvonka alebo to môže spraviť aj sám napadnutý. Je to možné pomocou sústredenia svojej čakry a jej následného uvoľnenia.

  • Dódžucu

Dódžucu (doslovne očne techniky) sú techniky ktoré využívajú oči na použitie čakri. Spravidla sú tieto techniky zároveň Kekkei Genkai, ktoré dávajú inak nemožné schopnosti (napr. zlepšujú vnímanie). Na ich použitie nie je treba použiť ručné pečate. V anime a mange sú známe 3 očné techniky: Šaringan s vyšším stupňom Mangekjó Šaringan (Učíha klan), Byakugan (Hyuuga klan), Rinengan (Pútnik šiestich ciest, Pein).

  • Sendžucu

Ide o spojenie čakry a prírodnej energie do jednotnej harmónie s vlastnou čakrou, čím sa vytvorí takzvaná "sendžucu čakra". Človek ktorý túto čakru ovládne sa nazýva "Sage" (pútnik). Táto čakra dovoľuje používateľovi vstúpiť do "Sage mode" (módu pútnika). Ovládnutím sage mode sa používaná sila stáva drasticky efektívnejšou (či už ide o taidžucu, gedžucu alebo nindžucu). V anime a mange bolo len 5 postavy, ktoré použili sendžucu. Boli to Džirája, Naruto, Šima, Kabuto a Fukasaku. Predpokladá sa, že aj štvrtý hokáge ovládal sendžucu.

Podľa Fukasaka len ten kto už má enormne veľkú čakru je schopný použiť prírodnú energiu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]