Nedamy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jaskyňa

Nedamy je skalný útvar (jaskyňa) či zaniknutý skalný hrad v Ralskej pahorkatine (podcelok Dokeská pahorkatina, okrsok Polomené hory), neďaleko Kokořínskeho dolu, asi 650 metrov severne od hradu Kokořín.

Jaskyne[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o dvojicu jaskýň v pieskovci, v čase tridsaťročnej vojny, kedy sa tu schovávali ľudia z okolia pred Švédmi, umelo rozšírenú. Do skalnej trhliny boli vytesané schody, ktorými sa dá dostať na plošinu umožňujúcu rozhľad po okolitej krajine - na hrad Kokořín, Kokořínský důl a Hradsko. Prístupová cesta vedie po zelenej turistickej značke od Kokořínskeho dolu.

Skalný hrad[upraviť | upraviť zdroj]

Schody

O sídelnej funkcii Nedamov uvažoval už Josef Bedřich Cinibulk. Podľa neho tu žili pravekí ľudia (troglodyti). Isté je, že za tridsaťročnej vojny slúžili ako úkryt. Na mieste sa našiel rad keramických črepov, datovaných do obdobia 13.-16. storočia. Na vrchole skaly sa navyše nachádzajú základy bližšie neznámeho štvorcového objektu, čo viedlo k teóriám o existencii skalného hradu.

Ďalší, kto sa o Nedamoch zmieňuje ako o hrade je Zdeněk Fišera vo svojom diele Skalní hrady zemí koruny české. Svoju teóriu okrem nálezov keramiky opiera aj o zmienku z roku 1408, kedy je uvádzaný Oldřich z Házmburka a Nedam. Domnieva sa, že hrad slúžil ako sídlo manov českého kráľa. Neskôr sa malo jednať o predsunuté opevnenie Kokořína. Na začiatku 20. storočia potom nechal miesto upraviť Jan Špaček, majiteľ Kokořína.

Dostupnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Miesto je prístupné po zelenej turistickej značke z osady Kanínský Důl na Jestřebnici.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 50°26′49″S 14°34′29″V / 50,4468056°S 14,5748611°V / 50.4468056; 14.5748611

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nedamy na českej Wikipédii.