Need for Speed: Most Wanted

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Need for Speed: Most Wanted
Základné informácie
Autor/VývojárEA Black Box (PS2, Xbox, Xbox 360, GC)
EA Redwood Shores (Windows a PSP)
VydavateľElectronic Arts
SériaNeed for Speed
Posledná plná verzia1.3 (6. december 2005)
Dátum vydaniaUSA 15. november 2005(Playstation 2, Xbox, Gamecube),
(PAL) 24. november 2005
USA 22. november 2005(Xbox 360)
(PAL) 2. december 2005 (Mobilné telefóny)
USA 21. december 2005(PC)
ŽánerArkáda, Preteky
MódSingle player, multiplayer
PlatformaWindows, Xbox 360, Xbox, PC, PS2, Xbox, GCN, PSP, GBA, NDS, Mobilné telefóny
MédiumCD, DVD, UMD, GCN Game Disc, GBA modul, NDS Game Card
Vstupklávesnica, myš

Pozri aj Videoherný portál

Need for Speed: MostWanted (zaužívane NFSMW) je pretekárska hra vyvinutá štúdiami EA Black Box a vydaná spoločnosťou Electronic Arts v roku 2005.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh v móde kariéry začína zobrazovaním udalostí až po súčasnosť. Začína to v okamihu, keď hráč vyzýva mladého muža Clarenca Callahana, známeho ako "Razor" na preteky. No scéna je prerušená a príbeh sa vracia o 6 dní dozadu, keď hráč prešiel cez most do Rockportu, aby si vybudoval reputáciu vyhrávaním nad miestnymi pretekármi z "Blacklistu".

Hráč sa počas svojej prvej cesty Rockportom stretáva s niekoľkými postavami vrátane Sgt.Crossa, skúseného policajta, ktorý sa zaoberá prípadmi pouličných pretekov. Po šťastnom vyviaznutí sa hráč stretáva s pretekárom zvaným Ronnie McRea, ktorého porazí vďaka svojmu ťažko-upravenému BMW M3 GTR (V8). Následkom toho sa dostane do lokálneho pouličného jazdeckého gangu, ktorý, ako sa zdá, nie je príliš priateľský k novým pretekárom na scéne. Vodcom tohto gangu je Razor.

Počas Razorovho tárania sa zjaví záhadná žena Mia Townsend (Josie Maran), ktorá vyzve Razora, aby išiel na preteky s našim hráčom. Razor jej návrh odmietne a nazve hráča "nikým". Ronnie ho informuje, že Razor je na 15.mieste v "Blackliste"- čo je ilegálny zoznam 15 najlepších pouličných pretekárov a že si potrebuje získať nejakú reputáciu, aby mohol jazdiť proti Razorovi. Mia presviedča Razora na preteky, ale ten namiesto seba pošle Toru Sata zvaného aj Bull. Hráč môže zasa ďakovať svojmu BMW keď Bulla porazí. Postupne si získava reputáciu vyhrávaním ďalších pretekov. V jedných sa spriatelí s Rogom, blacklist pretekárom, ktorý je ohromený hráčovými schopnosťami. Rog bude pomáhať hráčovi počas celej hry.

Keď hráč vyhrá dosť pretekov, zjaví sa Razor a konečne prijme jeho výzvu. Razor je však známy aj svojimi podvodmi pri pretekoch, o čom hráč nevie. Razor sabotuje jeho BMW ešte pred pretekmi. Podľa pravidiel Blacklistu je hráčove BMW zhabané. Neskôr, keď Razor a jeho gang oslavujú "víťazstvo" nad hráčom, príde polícia a Razor a spol. zutekajú. keďže hráč tentoraz nemá auto, nemôže utiecť a je zadržaný seržantom Crossom.

Hráč je neskôr paradoxne prepustený práve preto, že nemá žiadne auto v čase zatknutia. Po prepustení ho vyzdvihne Mia, ktorá mu povie, že Razor použil jeho auto, aby sa dostal na prvú priečku Blacklistu, kým dvaja ďalší členovia gangu Bull a Ronnie obsadili druhé, reps. tretie miesto. S pomocou Mie, Roga a s peniazmi, ktoré vyhral v predošlých pretekoch je hráč schopný kúpiť si nové auto a pomaly pracovať na Blackliste. Na jeho konci ho čaká Razor s BMW. Ako hra pokračuje, hráč musí skompletizovať určité množstvo úloh, kým vyzve člena Blacklistu na samostatné preteky a tým si slušne zarobí a poriadne rozšíri svoju reputáciu.

Po porazení Razora a získaní svojho auta späť sa odhalí, že Mia je tajná policajtka, ktorá, s hráčovou nepriamou pomocou, mala zatknúť všetkých členov Blacklistu. V snahe zatknúť hráča, ktorý ako jediný z členov Blacklistu ešte nie je zatknutý, Cross povolá všetky posily, aby prenasledovali hráča a jeho BMW. No po piatich minútach naháňačky všetko úsili zmarí Mia tým, že hráčovi ukáže most na ceste, ktorý je v rekonštrukcii. On vďaka svojej rýchlosti nedokončený most preskočí a policajné hliadky nie. Hráč opúšťa Rockport a je zaevidovaný ako utečenec a zozname rockportských najhľadanejších.

Príbeh v Need for Speed: Carbon je pokračovaním z konca Most Wanted a zobrazuje, ako hráč prichádza do Palmontu v tom istom BMW.

Hra[upraviť | upraviť zdroj]

Most Wanted, podobne ako ostatné Need for Speed hry je výlučne pretekárska hra, v ktorej si hráč vyberie jedno auto, aby sa dostal na preteky alebo k určitému miestu. Policajné naháňačky boli zas zaradené do pretekárskeho prostredia. Hliadky majú za úlohu buď spomaliť, alebo zastaviť hráčovo auto. Čím má hráč rýchlejšie auto, tým viac sa môže spoliehať na dusík (merač dusíka sa teraz načítava automaticky, podobne ako v Underground 2).

Prostredie[upraviť | upraviť zdroj]

V Rockporte sú ponúknuté 3 hracie oblasti spolu s premenlivým počasím. Nie sú tu preteky v noci, všetko sa deje medzi východom a západom slnka. Podobne ako v GTA alebo Underground 2 je poskytnutý tzv. "free roam", čiže voľné túlanie sa po meste, no je stále limitovaný len na mód kariéry a na niektoré iné udalosti, obzvlášť policajné naháňačky v "Challenge Series". Most Wanted tiež neponúka možnosť rozbitia auta, podobne ako v Underground sériách. Dá sa jedine poškriabať farba alebo prasknúť predné sklo (no nie rozbiť). Toto si priali výrobcovia, ktorí nechceli, aby boli ich autá označené ako nespoľahlivé. Policajné autá však podliehajú extrémnemu poškodeniu a sú zničené keď sa prevrátia, narazí do nich hráčovo auto alebo sú poškodení vplyvom "pursuit brakera".

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]