Nemecký špic veľký

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nemecký špic
[[Obrázok:|250 px]]
Krajina pôvodu Nemecko
FCI kód 5/4/97
Štandardy AKC, ANKC, FCI
Výška 42 - 50 cm (suky)
42 - 50 cm (psy)
Hmotnosť kg
Pôvodné určenie rodinný pes, spoločník
Terajšie určenie rodinný pes, spoločník
Názov v krajine pôvodu Großer Spitz
Synonymá
Zaužívaná skratka NS
Zoznam psích plemien
Psí portál

Nemecký špic veľký je varieta nemeckého špica. Nemecký špic sa vyskytuje v piatich variantoch – malý, stredný, veľký, vlčí (keeshond) a trpasličí. Jednou z variet je aj nemecký špic veľký (Deutscher Großspitz). Tento variant špica sa od ostatných vcelku odlišuje len výškou v kohútiku, ktorá sa pohybuje v priemere od 40 cm do 46 cm, statné psy môžu dosiahnuť veľkosť 49 cm. Deutscher Großspitz sa vyskytuje v mnohých farebných variantoch – v čiernej, čokoládovej, krémovej, bielej a oranžovej.

Povaha a držanie[upraviť | upraviť zdroj]

Nemecký špic veľký sa povahou príliš neodlišuje od ostatných variet, možno len faktom, že sa hodí aj na stráženie domu viac ako špice trpasličie, alebo malé. Čo sa týka držania špicov, hodí sa aj do rodinného domu aj do bytu. Je silne fixovaný na svoju rodinu. Väčšie a stredné špice potrebujú trochu viac pohybu ako špice malé a trpasličie, no tieto potreby sa výborne pokryjú dennými prechádzkami. Špice sa výborne hodia do rodín s deťmi. Voči cudzím ľudom je nedôverčivý.

Znášanlivosť s inými zvieratami[upraviť | upraviť zdroj]

Špice (veľké, stredné, malé, trpasličie, vlčie) sa ťažšie znesú s inými psami v jednej domácnosti, pokiaľ sa nepoznajú od mala ako šteňatá. Preto môže váš špic veľmi trpieť, keď si zadovážite do bytu nového psíka, a nebudete sa mu venovať toľko ako predtým – pes môže trpieť žiarlivosťou, môže sa cítiť nedocenený. Výnimkami nebýva ani agresívne správanie voči cudzím psom. Čo sa týka iných zvierat, ako napríklad mačky, drobné hlodavce alebo iné zvieratá, špice s nimi nemávajú problém – absencia loveckého pudu ich robí výbornými spoločníkmi, ktorých len tak niečo nerozruší. Vďaka týmto vlastnostiam sa špic hodí okrem iného aj ako výborný strážca domu, či bytu.

Starostlivosť[upraviť | upraviť zdroj]

Všetky variety špicov (ale najmä malé a trpasličie) vyžadujú starostlivosť o srsť – kefovanie. Srsť u špicov veľých je však menej husto nasadená ako u špicov malých a trpasličích, preto je jej česanie menej obťažné. Špica by ste mali česať každý deň-dva, aby srsť nesplstnatela. Intervaly česania v zime môžu byť dlhšie ako v časoch výmeny srsti na jar a na jeseň.

Deutscher Großspitz, ako aj Mitel spitz (stredný špic) a všetky iné variety tohoto plemena sú psy milé, verné a oddané. Ich dlhovekosť, všestrannosť, prispôsobivosť a absencia loveckého pudu ich robia nenahraditeľnými spoločníkmi.