Nemecký ovčiak

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nemecký ovčiak

Krajina pôvodu Nemecko
FCI kód 1/1/166
Štandardy AKC, ANKC, CKC,
KC, NZKC, UKC
Výška 55-60 cm (suky)
60-65 cm (psy)
Hmotnosť 22 - 40 kg
Pôvodné určenie stráženie a pasenie dobytka
Terajšie určenie pracovný a rodinný pes
Názov v krajine pôvodu Deutscher Schäferhund
Synonymá vlčiak (nesprávne)
Zaužívaná skratka NO/DS
Zoznam psích plemien
Psí portál
Hlava Nemeckého ovčiaka

Nemecký ovčiak je psie plemeno uznané v FCI v skupine 1 pod číslom 166.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Pomerne mladé plemeno, ustálené až na prelome 19. a 20. storočia z nemeckých sedliackych psov nejednotného typu. V základných črtách sa zhoduje s ostatnými európskymi ovčiakmi. Hlavnú zásluhu na jeho vzniku má rotmajster Max von Stephanitz, ktorému sa s pomocou iných chovateľov podarilo utvoriť najčastejšie chované plemeno sveta.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Svojmu pánovi a jeho rodine je nemecký ovčiak veľmi oddaný a verný. Je výborným priateľom a spoločníkom. Ku známym ľuďom je taktiež veľmi priateľský, k ľuďom cudzím však býva nedôverčivý. Pri správnej výchove a dobrom zoznámení nebývajú problémy ani s inými domácimi zvieratami. V styku so psami sa prejavuje jeho hravosť, rád sa s nimi priatelí a komunikuje.

Vzťah k deťom[upraviť | upraviť zdroj]

Dobre vychovaný pes má k deťom veľmi dobrý, priateľský vzťah. Deti však musia tolerovať potreby psa a nerušiť ho napr. pri odpočinku alebo pri kŕmení. Pri styku s cudzími deťmi je však, ako aj u iných psov, nutný dohľad dospelej osoby, rovnako ako pri styku s veľmi malými deťmi.

Pracovné využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Toto plemeno môže byť použité v mnohých odboroch ľudskej činnosti. S obľubou je používané v policajnej a vojenskej službe, tiež ako pomocník hasičov a pyrotechnikov, pri vyhľadávaní drog a ďalších látok a pri vyhľadávaní a zachraňovaní zavalených ľudí. Ďalej je nemecký ovčiak používaný ako sprievodca nevidiacich, ako pes pre nepočujúcich alebo robí spoločníka chorým ľuďom v ústavoch. Výborne sa osvedčil taktiež ako ochranca a strážca obchodných objektov a domov. V krajine svojho pôvodu sa stále využíva aj na pasenie stád.

Zvláštne nároky[upraviť | upraviť zdroj]

Bezpodmienečne vyžaduje výcvik. Hoci je dobrým spoločníkom, mal by mať aj zodpovedajúce zamestnanie. Bohužiaľ, so zreteľom na početnosť nemeckých ovčiakov, nie vždy uvážlivý chov, ako aj na nevhodnú výchovu, sa občas vyskytujú medzi nimi problémové jedince (bojazlivé, agresívne a pod.). Treba však dbať zreteľne na jeho zdravie, pretože ako sa môže stať u každého väčšieho psa, môže sa mu otočiť žalúdok čo býva takmer vždy už smrteľné (príznakom môže byť zväčšené brucho, väčšie množstvo peny tečúcej z tlamy a neschopnosť stáť na nohách). Ovčiak po vyvracaní potravy zo žalúdka často potravu znova skonzumuje. Zateplené psie búdy sú pre toto plemeno v našich klimatických podmienkach vhodný spôsob na ochranu pred mrazmi, ale aj veľkými horúčavami.

Výchova[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľadom k vysokej inteligencii sa tento pes pomerne ľahko vychováva. Dobre, rýchlo a rád sa učí, jeho výchova však musí byť dôsledná a pes vyžaduje mnoho pozornosti a času svojho majiteľa, aby vyrástol na slušného a dobre vychovaného psa. Vhodné je prihlásiť sa so svojim psom do kynologického klubu, základnú poslušnosť však je nutné nacvičiť doma. Tento pes je vhodný k výcviku poslušnosti, aj k ďalšiemu, náročnejšiemu výcviku.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

https://www.animals.sk/nemecky-ovciak https://www.zoohit.sk/magazin/psy/plemena-psov/nemecky-ovciak[nefunkčný odkaz]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]