Nemetropolitné grófstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nemetropolitné grófstvo (ang. nonmetropolitan county, tiež shire county), je spolu s metropolitným grófstvom jedným zo štyroch stupňov správneho členenia Anglicka. Počet obyvateľov týchto grófstiev je medzi 300 000 až 1 400 000.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Zákon o miestnej samospráve z roku 1972, platný od 1. apríla 1974, rozdelil Anglicko, okrem oblasti Veľkého Londýna a šiestich veľkých konurbácií, na 39 nemetropolitných grófstiev. Každé z nich bolo ďalej rozčlenené na dva až štrnásť nemetropolitných dištriktov. Tým bol vytvorený jednotný dvojúrovňový systém samosprávy v ktorom bola radám grófstva pridelená napríklad správa vzdelania, požiarnej ochrany a policajnej služby.

Hranice týchto grófstiev boli väčšinou založené na existujúcich hraniciach administratívnych grófstiev i keď zahŕňali veľa zmien. Grófstva boli vytvorené na základe veľkých dištriktov alebo zlúčením malých grófstiev.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1992 prevládol názor, že dvojúrovňový systém správy by mal byť upravený na jednoúrovňový. Hlavnými zástancami boli zastupitelia dištriktov z ktorých boli vytvorené grófstva. Postupne bol, v niektorých oblastiach krajiny, do praxe zavádzaný systém kedy niektoré dištrikty (väčšinou v okolí väčších miest) boli vyčlenené zo správy rád grófstiev a premenené na samostatné správne celky označované novým anglickým termínom Unitary authority.

Podľa zákona o miestnej samospráve z roku 2007 sa systém jednoúrovňových správnych obvodov od roku 2009 ďalej rozširuje.

S tým ako sa hranice pôvodných grófstiev menili vznikol systém ceremoniálnych grófstiev predstavujúcich územné celky pre zastupovanie panovníka (v súčasnosti skôr len pre ceremoniálne účely).

Zoznam nemetropolitných grófstiev[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anglická nemetropolitní hrabství na českej Wikipédii.