Novopohanstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Neopaganizmus)
Symboly niektorých novopohanských smerov:
slovanskékeltskégermánske
gréckenovopohanský pentagramrímske
WiccaegyptskéMezopotámske

Novopohanstvo alebo neopaganizmus je pojem zahŕňajúci náboženské učenia založené na návrate ku predkresťanským náboženským tradíciam napr. starých Keltov, Slovanov (jazyčníctvo), alebo starých Germánov (Ásatrú). Niektoré prúdy novopohanstva sa označujú aj pojmom rekonštrukcionizmus.

Náboženské učenia, patriace pod novopohanstvo sa často označujú ako „nové náboženské hnutia“, pretože začali vznikať najmä v 19.storočí. V 20. storočí novopohanstvo zažilo „boom“ a ľudia sa začali veľmi zaujímať o starogermánske pohanské náboženstvá. Takisto vtedy vznikla aj Wicca, najrozšírenejšie novopohanské náboženstvo v Spojených štátoch amerických.

V krajinách východnej a strednej Európy je to slovanské novopohanstvo (ruské Rodnoverie), ale napríklad na Pobaltí sa už pomerne dlho rozvíja baltské novopohanstvo (litovská Romuva, lotyšská Dievturība). Na Slovensku sa k náboženstvu starých Slovanov hlási niekoľko občín, bez zastrešenia nejakým centrálnym spoločným orgánom (napr. Dažbogovi vnuci, Perúnov kruh, Pagan). Novopohanská scéna v susediacich krajinách, ako napríklad v Poľsku, je aktívnejšia.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]