Neporadzský potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Neporadzký potok pretekajúci obcou Neporadza

Neporadzský potok je potok v južnom Gemeri, tečie v juhovýchodnej časti okresu Rimavská Sobota.[1] Je to ľavostranný prítok Slanej, meria 8,2 km a je tokom IV. rádu.

Pramení v geomorfologickom celku Bodvianska pahorkatina, v podcelku Gemerská pahorkatina[2], neďaleko štátnej hranice s Maďarskom nad obcou Neporadza v nadmorskej výške cca 230 m n. m. Najprv tečie západojuhozápadným smerom, preteká obcou Neporadza a následne tiež Neporadzskou dolinou. V nadmorskej výške 202 m n. m. priberá prvý krátky prítok zľava a v ústí doliny významný pravostranný Bukovinský potok. Potom pokračuje juhojuhozápadným smerom popri osade Štrkovec na pravom brehu a vstupuje do Juhoslovenskej kotliny (podcelok Rimavská kotlina) a z ľavej strany priberá potok (179,2 m n. m.) pretekajúci dolinou Blatník. Následne pokračuje severojužným smerom, prudko sa stáča na západ a preteká obcou Kráľ. Západne od obce ústi v nadmorskej výške približne 159 m n. m. do Rimavy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-07-13]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-07-13]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-07-13]. Dostupné online.