Neurofunk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Neuro funk)
Neurofunk
Pôvod v štýlochDrum and bass, Funk, Techstep, House, Jazz, Techno, Dark ambient
Kultúrne pozadieKoniec 90. rokov – Anglicko, Škótsko, Európa, USA
Typické nástrojeSyntetizátor, Sekvencer, Bicí automat, Sampler, Klávesy, Osobný počítač

Iné témy
Drum and bassoví interpreti
Drum and bassové hudobné vydavateľstvá

Neurofunk (tiež neformálne známy ako Neuro) je subžáner drum and bassu, ktorý vznikol medzi rokmi 1997 a 1998 v Londýne v Anglicku ako progresia techstepu. Vyvinul sa z ťažších a tvrdších foriem funku s vplyvmi žánrov ako techno, house, jazz a odlišuje sa po sebe idúcimi stabmi cez basovú linku, rytmicky štruktúrované ostré backbeaty a často aj dark ambientné pozadie. Prvé zvuky neurofunku potom, ako sa oddelil od techstepu, môžu byť počuté v singli „Funktion“ od dvojice Ed Rush a Optical, z ich albumu Wormhole EP z roku 1998 vydaného cez Virus Recordings.

Prvá zmienka o tomto žánri bola v knihe Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture od Simona Reynoldsa.[1]

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Dvojica Konflict upravila štýl DJa Optical do drsnejšiej a jednoduchšej formy so silným ovplyvnením techna, čoho príkladom môže byť skladba „The Beckoning“ (vydaná cez Renegade Hardware v roku 1999). V roku 2002 interpreti Sinthetix, Cause 4 Concern a Silent Witness & Break prišli s minimalistickým prístupom, dôrazom na chladnejšie a presnejšie beaty, tvrdšími stabmi cez basovú linku, ostrejším mixovaním zároveň s pokročilejším zvukovým dizajnom štýlu v rokoch 2002 až 2005 s interpretmi ako Gridlok, Corrupt Souls, Noisia, Phace a The Upbeats.

Pre neurofunk je charakteristický stredný rozsah, syntezátorové zvuky, prepletené filtrom, a funkom ovplyvnená basová linka. Skreslenie basov a plechových nástrojov Milesa Davisa dalo základ nielen neurofunku, ale tiež jazz fusionu.

Významní interpreti[upraviť | upraviť zdroj]

Hudobné vydavateľstvá[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Simon Reynolds Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture. (Picador, ISBN 0-330-35056-0) (excerpt)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Neurofunk na anglickej Wikipédii.