Nikitaras

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nikitas Stamatelopulos (Nikitaras)
grécky revolucionár a generál
grécky revolucionár a generál
Narodenie1784
Nedusa
Úmrtie1849
Pireus
PodpisNikitaras, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Nikitaras

Nikitaras, gr. Νικηταράς, vlastným menom Nikitas Stamatelopulos, gr. Νικήτας Σταματελόπουλος , prezývaný ako Τουρκοφάγος (Turkofagos-Požierač Turkov) (* 1784, Nedusa, Grécko – † 1849), bol známy grécky revolucionár, generál v Gréckej vojne za nezávislosť.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v dedine Nedusa (Megali Anastasova) v peloponézskom kraji Lakónia, blízko Sparty a Kalamaty. Jeho rodiana však pochádzala z peloponézskej Arkádie, z dediny Turkoleka, pri meste Megalopoli. Bol synovcom Theodorosa Kolokotronisa, vodcu Grékov vo vojne za nezávislosť.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločne s Kolokotronisom pôsobil pred vypuknutím povstania v britskej armáde na Iónskych ostrovoch. V prvom roku povstania (1821) Nikitaras spoločne s Kolokotronisom velil armáde, ktorá dobyla mesto Tripolitsa, sídlo tureckého správcu Peloponézu. V Tripolitse sám Nikitaras zajal miestneho tureckého správcu. V najväčšej bitke pri Dervenakii, kde nakoniec Gréci porazili turecké vojská Mahmuda Dramaliho Pašu sa Nikitaras, spoločne s Papaflessasom a Dimitriosom Ypsilantisom zaslúžil o obsadenie strategického miesta na kopcoch, odkiaľ potom jeho vojsko napadlo Turkov. V tomto boji vraj Nikitaras bojoval naraz až s 5 mečmi a zabil veľké množstvo Turkov, preto si vyslúžil prezývku Turkofagos. Nikitaras bojoval v mnohých iných menších bitkách, ktoré sa odohrávali na Peloponéze, podľa niektorých správ stál Nikitaras aj za niektorými masakrami civilného moslimského obyvateľstva. Po oslobodení Grécka sa Nikitaras pridal na stranu premiéra Ioannisa Kapodistriasa, ktorý bol neskôr zvrhnutý a zabitý a tak aj Nikataras išiel do väzenia na ostrov Aigina. Neskôr bol však oslobodený, bol však už takmer slepý a svoj život dožil v Pireu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Αγαπητός Σ. Αγαπητός (1877). Οι Ένδοξοι Έλληνες του 1821, ή Οι Πρωταγωνισταί της Ελλάδος