Nová Cvernovka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nová Cvernovka[1] je kultúrne a kreatívne centrum, ktoré spravuje Nadácia Cvernovka[2].

Nachádza sa v priestoroch bývalej Strednej priemyselnej školy chemickej[3] na predmestí Bratislavy. Okrem multifunkčných priestorov, vonkajšej terasy, pódia, komunitnej záhrady, verejného parku, detského ihriska a verejnej knižnice tu sídli vyše 120 umeleckých a tvorivých ateliérov. Areál poskytuje široké spektrum kultúrnych a vzdelávacích programov z oblasti hudby, výtvarného umenia, literatúry, filmu, divadla a multižánrových aktivít.

Nová Cvernovka je od roku 2018 členom Antény - siete pre nezávislú kultúru,[4] ktorá spája kultúrne centrá a organizácie, ktoré pôsobia v oblasti profesionálneho nezávislého súčasného umenia a kultúry na Slovensku. Patrí tiež do medzinárodnej siete nezávislých kultúrnych inštitúcií Trans Europe Halles, ktoré fungujú na báze občianskych iniciatív revitalizujúcich prázdne industriálne objekty na priestory pre umenie a kultúrno-sociálne aktivity.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Program v Novej Cvernovke [online]. Nová Cvernovka, [cit. 2021-02-17]. Dostupné online.
  2. Nadácia Cvernovka [online]. [Cit. 2021-02-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. História -SOŠ, Račianska 78 | Stredná odborná škola chemická, Vlčie hrdlo 50, Bratislava [online]. [Cit. 2021-02-17]. Dostupné online.
  4. ANTÉNA | Novinky [online]. www.antenanet.sk, [cit. 2021-02-17]. Dostupné online.