Novofunlandský pes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Novofunlandský pes

Novofunlandský pes
Krajina pôvodu Kanada Kanada
Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
FCI kód
Štandardy
Výška 68 cm (suky)
75 cm (psy)
Hmotnosť 50 – 80 kg
Pôvodné určenie
Terajšie určenie
Názov v krajine pôvodu Newfoundland
Synonymá Newf, Newfie, The Gentle Giant
Zaužívaná skratka
Zoznam psích plemien
Psí portál

Novofunlandský pes je plemeno psa pochádzajúce zo severovýchodného pobrežia Kanady.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Až do príchodu prvých osídlencov na ostrov Newfoundland, boli známi iba čierni psi - „plavci“. Psi tohoto plemena sú známi silou a vytrvalosťou, sú veľmi dobre prispôsobení pre život v klimatických oblastiach s extrémnymi podmienkami.

Novofunlandskí psi majú vode odolnú srsť a blany medzi vankúšikmi labiek. Sú výborní plavci a potápači. Začiatkom nášho storočia ich používali k záchrane topiacich, pri vyťahovaní rybárskych sietí z vody i prevážaní nákladov. Plemeno si vysoko ocenili moreplavci i rybári. Do Európy sa dostalo vďaka Angličanom v 18. storočí a bolo ďalej šľachtené. Bielo čierny druh novofunlandského psa landsir sa označuje ako samostatné plemeno.

Tuzemský druh novofunlandského psa je známy pod názvom „potápač“.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o plemeno služobných psov, z rady dogovitých. Je to veľký a mohutný pes obdĺžnikového formátu s masívnou širokou hlavou s kratšou hranatou nosovou časťou. Trup je typický veľmi hlbokým hrudníkom, širokým, silným a rovným chrbtom. Laby sú veľké, pripomínajúce medvedie. Chvost je dlhý, huňatý, na konci mierne stočený, pri spozornení sa zdvíha. Srsť je stredne dlhá, s hustou podsadou, rovná. Základ je mäkký a hustý, zafarbený do čierna alebo hneda.

Samci tohto druhu dosahujú výšku 71 cm a viac, pri fenách sa výška pohybuje okolo 66 cm a viac. Hmotnosť novofunlandského psa je 60 - 75 kg, feny sú zvyčajne menšie a vážia okolo 50 - 60 kg.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Novofunland je pokojný a mierumilovný pes, známy svojou priateľskou povahou a láskou k ľuďom, obzvlášť k deťom. Je bezproblémový vo vzťahu ku zvieratám. Nie je agresívny, ale pri potenciálnom ohrození sa i on dokáže dôrazne brániť.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]