Old Bugs

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Starý blázon
Old Bugs

Autor Howard Phillips Lovecraft
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Dátum 1. vydania originálu 1959 v The Shuttered Room and Other Pieces
Literárny druh krátka poviedka
Literárny žáner horor
Slovenské vydania knihy

Old Bugs je krátka poviedka amerického spisovateľa Howarda P. Lovecrafta, ktorú pravdepodobne autor napísal niekedy pred júlom 1919.[1] Prvýkrát bola publikovaná až vydavateľstvom Arkham House v roku 1959 v zbierke The Shuttered Room and Other Pieces.

Inšpiráciou pre poviedku bol návrh Lovecraftovho priateľa Alfreda Galpina, že by mal okúsiť alkohol ešte predtým, než začne platiť prohibícia. Abstinent Lovecraft na to odpovedal napísaním poviedky o starom vydedencovi známom iba ako Starý blázon, ktorý predstavoval práve Galpina, a ktorý sa dostal na dno "evil habits, dating from a first drink taken years before in woodland seclusion." Na koniec rukopisu Lovecraft napísal: "Teraz už budeš dobrý?" [1]

Žena menom Eleanor Wingová, ktorá zrušila so Starým bláznom pre jeho pitie zasnúbenie, bola v skutočnosti Galpinova spolužiačka z vysokoškolského novinárskeho klubu.[1]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Dej sa odohráva v Chicagu v roku 1950, v Sheehanovej herni - brlohu a centre nelegálneho obchodu s alkoholom a drogami. Hlavnú postavu stelesňuje alkoholik, stroskotanec a tulák, známy len pod prezývkou "Starý blázon", ktorý funguje v Sheehanovej herni ako "dievča pre všetko", platený alkoholom a hašišom. Jeho jediným spojením s minulosťou, ktorú nikto z miestnych nepoznal, bola fotografia mladej, krásnej ženy v elegantných šatách, ktorú opatroval ako relikviu a často sa na ňu so smútkom a nehou díval.
Väčšinou sa choval ako primitív, no mal krátke chvíľky, kedy bolo z jeho reči a postoja zrejmé, že v minulosti bol váženým a vzdelaným človekom. Zvláštne tiež bolo, že keď krčmu navštívil mladý "nováčik", vždy sa ho snažil odradiť od pokušenia alkoholu a drog.

V klube sa jedného dňa objavil bohatý mladík Alfred Trever, chtivý zakúsiť hlbších nerestí, od ktorých ho chránila prísna ruka jeho matky, poetky Eleanor Wingovej. Ona sama totiž v minulosti zažila hrôzu z roztopašnosti človeka, ktorého v mladosti milovala a bola s ním istý čas zasnúbená. Tento človek menom Galpin bol výnimočná osobnosť - vynikal vysokou inteligenciou a už v mladom veku pôsobil ako profesor na miestnej univerzite. Nanešťastie ho opantala závislosť na alkohole a napriek opakovaným - a čiastočne úspešným - pokusom o návrat na výslnie, ho nakoniec strhla na samé dno. Od tých čias o ňom už nikto nikdy nepočul.
Keď Starý blázon počul, kto je matkou onoho mladíka, dostal podivný záchvat, ktorý zabránil chlapcovi v "potešení" ochutnať svoju prvú whisky v živote. Rozbil prinesené fľaše, napadol okolostojacich štamgastov i majiteľa herne a nakoniec so slovami "Ave, Caesar, moriturus te saluto!" spadol mŕtvy na zem. Táto scéna zanechala v mladom Alfredovi celý život nezmazateľnú stopu. Pretože polícia po prehľadaní starcovej mŕtvoly našla onu fotografiu a on v nej poznal svoju matku.

Reakcia[upraviť | upraviť zdroj]

An H. P. Lovecraft Encyclopedia o poviedke píše: "Nie je zďaleka tak ťažkopádna ako by sa mohlo zdať, v skutočnosti je to malý majstrovský kúsok..."[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • JOSHI, S. T.; SCHULTZ, David E.. An H. P. Lovecraft Encyclopedia. [s.l.] : Greenwood, 2001. ISBN 0313315787. S. 360. (anglicky)
  1. a b c d Joshi and Schultz, str. 193.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Old Bugs na anglickej Wikipédii.
  • LOVECRAFT, Howard Phillips. Hrobka. Praha : nakladatelství Plus, 2010, 1. české vydanie. ISBN 978-80-259-0051-2. Kapitola Starý poděs, s. 60-69. (česky)


  • Spolupracuj na Wikizdrojoch Wikizdroje ponúkajú pôvodné diela od alebo o Old Bugs