Old Firehand (postava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Old Firehand je fiktívny zálesák a slávny lovec. Je jednou zo známych postáv s románov Karla Maya Poklad v Striebornom jazere (1890 – 1891) a Winnetou (1893). Jeho bojové meno znamená v preklade „Ohnivá ruka“, a začiatočné „Old“ je pridané, pretože Karl May to považoval za typicky americké a navyše symbolizujúce, že hrdina je skúsený.

Old Firehand je pôvodom Nemec, mohutného vzrastu a má veľmi dobré strelecké schopnosti. Je priateľom náčelníka kmeňa Apačov Winnetua, s ktorým kedysi súperil o lásku dievčaťa Ribanny z kmeňa Assinibonov. Ta mu dala pred Vinnetuom prednosť a stala sa jeho ženou. Neskôr bola Ribanna zavraždená bielym zločineckým náčelníkom indiánskeho kmeňa Ponkov Parranohom, čo oboch mužov spojilo ku spoločnej pomste.

Už ako starší muž sa zoznamuje s Old Shatterhandom a s jeho pomocou je pomsta Parranohovi dokončená. V boji je síce Old Firehand ťažko zranený, ale Ponkovia sú rozprášení a Parranoh zabitý. Neskôr sa Old Firehand stretne s Old Shatterhandom ešte raz na ceste k Striebornému jazeru.

Old Firehand vo filme[upraviť | upraviť zdroj]

Filmové osudy Old Firehanda sa od knižných dosť odlišujú. Vo filme Poklad na Striebornom jazere vôbec nevystupuje. Namiesto toho bol pre neho vymyslený úplne nový príbeh, ktorý v roku 1966 nakrútil nemecký režisér Alfred Vohrer pod názvom Old Firehand (po nemecky Winnetou und sein Freund Old Firehand), v ktorom ešte žije Winnetouova sestra Nšo-či. V tomto filme hrá Old Firehanda kanadský herec Rod Cameron.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Old Firehand na českej Wikipédii.