Olejový chladič

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Olejový chladič motocykla Yamaha XS650

Olejový chladič je typ chladiča určený na chladenie oleja v strojoch, kde je olej použitý ako pracovná látka a počas práce sa intenzívne zohrieva. Môže ísť napríklad o spaľovací motor alebo hydrodynamickú prevodovku. Chladič oleja môže byť realizovaný ako výmenník tepla kvapalina-vzduch alebo kvaplina-kvapalina. Olejový chladič môže byť súčasťou hlavného chladiaceho okruhu, alebo samostatného chladiacieho olejového okruhu.[1]

Olejový chladič spaľovacích motorov[upraviť | upraviť zdroj]

Používa sa iba pri motoroch s veľkým výkonom, alebo s vysokým tepelným zaťažením. Pri prehriatí oleja bez chladenia by došlo k poklesu viskozity, čo by viedlo k poškodeniu olejového filmu v ložiskách s rizikom ich poškodenia. Zapojenie chladiča reguluje termostatický ventil až pri dosiahnutí teploty oleja cca 90 °C.[2] Pri väčšine automobilových motorov nie je použitý.[1] V minulosti sa bežne používal v leteckých motoroch.

Chladenie vzduchom[upraviť | upraviť zdroj]

Pri výmenníku kvapalina-vzduch je konštrukcia podobná konštrukcii chladiča chladiacej kvapaliny. Rúrkami chladiča, ktoré tvoria chladiacu mrežu preteká olej. Táto je z vonkajšej strany omývaná a ochladzovaná vzduchom.

Chladenie kvapalinou[upraviť | upraviť zdroj]

Pri výmenníku kvapalina-kvapalina je olejový chladič vstavaný priamo do chladiaceho okruhu motora. Rúrkami chladiča preteká olej, tie sú z vonkajšej strany v kontakte s chladiacou kvapalinou. Výhodou tohto riešenia je rýchlejšie dosiahnutie prevádzkovej teploty oleja pri pri nízkej prevádzkovej teplote motora. Olej je v tomto režime v chladiči ohrievaný od chladiacej kvapaliny, ktorá sa zohrieva rýchlejšie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b TRNKA, Jaroslav; URBAN, Jaroslav. Spaľovacie motory. 1. vyd. Bratislava : Alfa, 1992. 568 s. ISBN 80-05-01081-8. S. 370 – 371.
  2. HROMÁDKO, Jan, a kol. Spalovací motory. Praha : Grada Publishing a.s., 2011. 296 s. ISBN 978-80-247-3475-0. S. 281. (český)