Orlík (hrad v Humpolci)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zrúcanina hradu Orlík
Zrúcanina hradu Orlík

Orlík pri Humpolci alebo tiež Orlík nad Humpolcom je zrúcanina hradu na 645 m vysokom zalesnenom kopci 2 km severozápadne od mesta Humpolec, v katastrálnom území mestskej časti (obce) Rozkoš u Humpolce.

Dejiny hradu[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad pravdepodobne nechal postaviť majiteľ humpoleckého panstva Jindřich z Dubé namiesto predpokladaného staršieho sídla v meste. Po prvýkrát sa pod názvom Humpolec spomína v roku 1404, kedy bol počas bojov medzi českými šľachticmi obliehaný Jindřichem z Rožmberka. V rokoch 14201496 vlastnili hrad Leskovcovci z Leskovca, ktorí dali hrad okolo polovice 15. storočia prestavať a rozšíriť. V roku 1496 kúpil hrad Humpolec Burian Trčka z Lípy a prebehli ďalšie zmeny exteriérov a interiérov. Bol dobudovaný renesančný palác a nové delostrelecké opevnenie - bastión. Trčkovci však sídlili na hrade Lipnice a v polovici 16. storočia sa dostali do finančných problémov a tak ďalej prebiehajú už iba nenáročné úpravy. V roku 1559 je hrad po prvýkrát spomínaný pod názvom Orlík nad Humpolcem a už o rok ho kúpil Jan mladší z Říčan ako pustý. V tejto dobe zrejme podľahol náhlej pohrome. Nakrátko došlo ešte k prístavbe obytnej budovy a roku 1588 Johanka, ovdovená manželka po Janovi z Říčan predala panstvo i s hradom Kryštofovi Karlovi z Roupova, ktorý bol jeho posledným českým pánom. Po bitke na Bielej hore mu bol roku 1621 majetok skonfiškovaný a roku 1623 ho kúpil Filip starší, gróf zo Solmsu. Panstvo sídlilo na Herálci a Orlík pustol. Ešte v roku 1708 je Orlík uvádzaný ako pustý zámok s dobre zachovanými stenami a z roku 1803 pochádza zatiaľ prvé zachované vyobrazenie hradu ešte pred skazou. Orlík bol neskôr rozoberaný na kameň a vybavenie bolo rozpredávané. Až v roku 1913 bola pod hrozbou zrútenia prvej veže urobená základná konzervácia muriva a v období rokov 19391943 bol uskutočnený aj archeologický prieskum.

Dnes je zachovaná väčšia časť základových a obvodových murív, torzo hlavnej veže do výšky 20 metrov a zrekonštruovaná je pec čiernej kuchyne. Od roku 1997 je hrad Orlík turisticky sprístupnený vždy v letnom období, od júna do októbra. Pravidelne sa tu konajú stredoveké slávnosti 5. júla a 6. júla a ďalšie akcie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49° 32' 41" s. š., 15° 22' 57" v. d.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Orlík (hrad) na českej Wikipédii.