Pancetta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pancetta arrotolata
Pancetta affumicata

Pancetta [pančetta] alebo ventresca di maiale [ventreska di maiále] je talianska slanina vyrábaná z bôčika, ktorý je niekoľko dní až týždňov ošetrený soľou[1] a okorenený čiernym korením a niekedy aj ďalším korením.

Pancetta sa bežne servíruje surová, nakrájaná na tenké plátky (tzv. salumi), často ako súčasť predjedla. Pri varení sa zvyčajne krája na kocky (tzv. cubetti di pancetta).

Dva základné typy pancetty sú arrotolata (guľatá) a stesa (plochá). Pancetta stesa, do ktorej je pridaná capicola do stredu, sa nazýva pancetta coppata. Pancetta arrotolata, ktorá je údená, sa nazýva pancetta affumicata, a nijak neošetrená surová sa nazýva pancetta fresca (čerstvá pancetta).[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Eat pancetta raw, cook it to intensify taste [online]. Associated Press, 2012-03-15, [cit. 2016-04-12]. Dostupné online. (angličtina)
  2. VOS, Heidemarie. Passion of a Foodie - An International Kitchen Companion. [s.l.] : Strategic Book Publishing, 2010. Dostupné online. ISBN 978-1-934925-63-8. Kapitola PANCETTA, s. 398-399. (angličtina)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pancetta

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pancetta na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).