Patrick Nasmyth

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Patrick Nasmyth
škótsky maliar
Patrick Nasmyth
Narodenie7. január 1787
Edinburgh
Úmrtie17. august 1831 (44 rokov)
Londýn
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Patrick Nasmyth

Patrick Nasmyth (* 7. január 1787, Edinburgh – † 17. august 1831, Londýn) bol škótsky maliar. Bol najstarším synom slávneho umelca Alexandra Nasmytha. Jeho mladší brat, James bol inžinier, ktorý získal slávu ako vynálezca parného kladiva.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Nasmyth sa narodil v Edinburghu a bol pomenovaný po patrónovi jeho otca, Patrickovi Millerovi. Blízky vzťah k umeniu si vyvinul už v ranom veku a jeho otec mal veľký záujem na rozvoji talentu svojho syna. Ako teenager Nasmyth po úraze stratil možnosť použitia pravej ruky a to ho nútilo naučiť sa maľovať ľavou rukou. Väčšiu časť zo svojho bol ťažko chorý.

Veľa z Nasmythovej práce, ktorá nie je presne datovaná, sa týka jeho rodného Škótska. V maľovaní pokračoval aj po presťahovaní do Londýna v roku 1810. Rovnako ako otca aj jeho ovplyvnili práce holandských majstrov zo 17. storočia, najmä Meindert Hobbema a Jacob van Ruysdael (veľké množstvo diel oboch majstrov bolo vystavených v galériách v Londýne počas celého Nasmythovho života). Nasmyth zomrel na chorobu, ktorá mala symptómy ako zápal pľúc.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Patrick Nasmyth na anglickej Wikipédii.