Pavel Pavlavič Latuška

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Pavel Latuška)
Pavel Pavlavič Latuška
Pavel Pavlavič Latuška
Minister kultúry
V úrade
4. jún 2009 – 16. november 2012
Biografické údaje
Rodné menoПавел Паўлавіч Латушка
Narodenie10. február 1973 (51 rokov)
Minsk, Bielorusko
Alma materBieloruská štátna univerzita
Štátna jazyková univerzita v Minsku
Odkazy
Spolupracuj na CommonsPavel Pavlavič Latuška
(multimediálne súbory)

Pavel Pavlavič Latuška (biel. Павел Паўлавіч Латушка; * 10. február 1973, Minsk, Bielorusko) je bieloruský politik a diplomat. V rokoch 2009 až 2012 bol ministrom kultúry.

Po prezidentských voľbách v roku 2020 sa stal jedným z lídrov bieloruskej opozície.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval právo na Bieloruskej štátnej univerzite.

V rokoch 2002 až 2008 bol veľvyslancom Bieloruska v Poľsku. Potom bol do roku 2012 ministrom kultúry. Nato bol opäť menovaný veľvyslancom, tentoraz vo Francúzsku, od roku 2013 v Španielsku a Portugalsku. V tejto funkcii slúžil do januára 2019.

V marci toho istého roku bol menovaný riaditeľom divadla Janka Kupala v Minsku. Keď po prezidentských voľbách v roku 2020 odsúdil policajnú brutalitu voči demonštrantom, z divadla ho vyhodili. Zo solidarity s ním potom z divadla odišli aj niektorí herci.[1]

V Bielorusku býva Latuška spomínaný ako kandidát opozície na nového prezidenta. Kvôli rastúcemu tlaku na opozíciu však Bielorusko opustil a býval v Nemecku aj v Česku, kde sa dvakrát stretol s ministrom zahraničia a podpredsedom ČSSD Tomášem Petříčkom. Latuška uviedol, že je naštvaný na českého premiéra Andreja Babiša za to, že sa kvôli jeho odmietavému postoju neuskutočnila poľskými predstaviteľmi navrhnutá schôdzka bieloruskej opozície s premiérmi Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska počas summitu Vyšehradskej štvorky v septembri 2020 v poľskom Lubline.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Běloruská opozice má nového lídra. Diplomata, který léta sloužil režimu. iDNES.cz, 2020-8-21. Dostupné online.
  2. PROCHÁZKOVÁ, Petra. Na Babiše jsem naštvaný. V roce 1968 jste taky potřebovali mezinárodní podporu, říká lídr běloruské opozice. Deník N, 2020-9-11. Dostupné online.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pavel Latuško na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]