Piero Sraffa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Piero Sraffa
Narodenie5. august 1898
Turín, Taliansko
Úmrtie3. september 1983 (85 rokov)
Cambridge, Spojené kráľovstvo
Alma materLondon School of Economics
Profesiaekonóm, učiteľ

Piero Sraffa (* 5. august 1898, Turín, Taliansko – † 3. september 1983, Cambridge, Spojené kráľovstvo) bol významný taliansky ekonóm 20. storočia.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v roku 1898 v Turíne v Taliansku. V roku 1920 priviedol Sraffu iný významný ekonóm John Maynard Keynes na univerzitu v Cambridge, kde bol neskôr menovaný knihovníkom. To mu umožnilo venovať sa rozsiahlemu zbieraniu a editovaniu spisov Davida Ricarda. Jeho najvýznamnejším dielom je však práca Výroba produktov pomocou produktov, publikovaná v roku 1960.

Od roku 1921 do roku 1922 študoval v Londýne na London School of Economics. V roku 1922 bol menovaný riaditeľom oddelenia provinčnej práce v Miláne, potom pôsobil ako profesor politickej ekonómie najprv v Perugii, a neskôr v Cagliari na Sardínii. Tu sa stretol s Antoniom Gramscim – najvýznamnejším vodcom talianskej komunistickej strany. Stali sa blízkymi priateľmi, čiastočne aj kvôli ich rovnakým idelogickým názorom. Taktiež bol v kontakte s Filippom Turatim, možno najdôležitejším vodcom talianskej socialistickej strany.

Sraffa bol popisovaný ako veľmi inteligentný muž, ktorý svoj život zasvätil štúdiu a knihám. Jeho slávna knižnica obsahovala viac ako 8000 zväzkov, v súčasnosti je jej časť v knižnici Trinity College. V roku 1972 mu bol udelený čestný doktorát v Paríži a v roku 1976 získal ďalší z univerzity v Madride.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Piero Sraffa Archivované 2010-12-12 na Wayback Machine na www.economyprofessor.com (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Piero Sraffa na anglickej Wikipédii.