Plantronics

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Plantronics patrí k popredným svetovým výrobcom audio komunikačných zariadení pre korporátne a domáce použitie. Jeho produkty sú určené pre technológie zjednotenej komunikácie (integrovaná komunikácia), mobilné použitie, hranie hier a posluch hudby. Spoločnosť bola založená v Spojených štátoch amerických v roku 1961 v Santa Cruz v Kalifornii.

História spoločnosti Plantronics[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku 60. rokov boli slúchadlá určené pre pilotov tak veľké a ťažké, že sa mnoho pilotov vrátilo späť k používaniu ručných mikrofónov. Rýchlosť vývoja leteckej dopravy si však vynútila zavedenie ľahkých náhlavných súprav (headsetov) do kokpitov lietadiel. V roku 1961, United Airlines požiadala o nové návrhy slúchadiel každého, kto sa o túto problematiku zaujímal. Courtney Graham, pilot United Airlines, v spolupráci so svojim priateľom pilotom Keith Larkinom vytvorili malý a funkčný návrh slúchadiel, ktorý bol dostatočne odolný, aby vyhovoval štandardom leteckej spoločnosti. Konečný návrh, predstavujúci dva malé načúvacie prevodníky v štýle načúvadiel spojených k sebe hlavovým mostom, predložili na schválenie United Airlines. Po schválení inovatívneho návrhu slúchadiel, Graham a Larkin založili 18. mája 1961 spoločnosť Pacific Plantronics (teraz Plantronics). V roku 1962 uviedli na trh prvé ľahké komunikačné slúchadlá MS-50.

Uprostred 60 rokov Federálne letecké velenie (FAA) vybralo Plantronics ako jediného dodávateľa slúchadiel pre riadenie leteckej prevádzky a potom bol Plantronics vybratý ako dodávateľ slúchadiel pre operátora Bell Telephone.

SPENCOMM a NASA[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1961 astronaut NASA Wally Schirra kontaktoval Courtney Grahama, kolegu pilota, aby s ním prediskutoval vytvorenie návrhu malých a ľahkých slúchadiel pre použitie v kozmickej lodi Mercury.

V Pacific Plantronics založili divíziu SPENCOMM, ktorá začala pracovať na vhodnom riešení. Členovia SPENCOMM sa vydali do Johnsonovho a Kennedyho vesmírneho strediska, aby sa stretli a získali vyjadrenie ku svojim návrhom od astronautov Schirra, Gordona Coopera a ďalších.

SPENCOM a NASA vytvorili funkčný návrh mikrofónu pre vesmírnu komunikáciu len za 11 dní a Schirra bol prvý, kto použil túto novú komunikačnú technológiu v priebehu letu kozmickej lode Mercury-Atlas 8. Tieto slúchadlá boli veľmi naddimenzované, každý mikrofón mal dva prevodníky a každý prijímač mal 5 prevodníkov, navyše boli používané v páre.

Tieto SPENCOM-NASA slúchadlá, určené do skafandrov, sa používali v zmieňovanom programe Mercury. V Apollo programe sa používajú dodnes. Slová, ktoré preniesol americký astronaut Neil Armstrong, keď vstúpil na mesiac, boli prenesené pomocou slúchadiel Plantronics.

Bluetooth headsety a handsfree súbory[upraviť | upraviť zdroj]

Plantronics vyrába bluetooth headsety a handsfree súbory, ktoré sú určené ako príslušenstvo pre mobilné telefóny, profesionálne vybavenie callcentier a kancelárií. V spojení s firmami Microsoft,Alcatel-Lucent,AVAYA,CISCO a IBM potom zvukové zariadenia určené pre systémy zjednotenej komunikácie (Unified Communication). Ako inovátor Plantronics neustále vyvíja a zavádza nové technológie zdokonalujúce jeho produkty. Príkladom je zavedenie ochrannej nanovrstvy headsetov, ktorá sa nanáša pri výrobe a zvyšuje ich odolnosť proti vlhkosti a potu. Headsety s ochrannou nanovrstvou potom spoľahlivo pracujú napr. v daždi, v posilňovni alebo dokonca aj pri poliatí kávou.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]