Podanie (tenis)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Podanie v tenise

Podanie v tenise je úder, ktorým sa začína každá hra.

V súčasnom profesionálnom tenise sa využíva takmer výlučne podanie, pri ktorom hráč vyhodí loptičku do vzduchu a udrie ju raketou tak, aby smerovala krížom od hráča do poľa podania. Ak sa loptička dotkne siete a padne do poľa podania hlási sa "let" a podanie sa opakuje. V profesionálnom tenise sa loptička pri prvom podaní hrá priamo (silovo bez akejkoľvek rotácie) pri druhom sa zvykne zatočiť (zarotovat hornou, bočnou alebo najčastejšie kombinovanou rotáciou), aby po dopade na kurt zmenila smer a rýchlosť. Hráč má k dispozícii dve podania, pokiaľ obe podania skazí, ide o dvojchybu a bod získava protihráč.

Podanie je jediný tenisový úder na ktorý nemá vplyv protihráč. Protihráč nemôže do podania nijak zasahovať. Podávajúci hráč si sám vyberie spôsob akým podá (silu, rotáciu, či podá protihráčovi do forhendu, bekhendu alebo na telo). Hráč pri podaní nesmie pred stretom rakety a loptičky prekročiť hociktorou nohou čiaru podania, v inom prípade sa hlási prešľap a podanie je neplatné a nemôže sa opakovať.

Pre nováčikov je to jeden z najzložitejších úderov, ak je však dobre natrénované, môže sa stať pre hráča veľkou výhodou. Pokročilí hráči dokážu podať rôznym spôsobom a používajú svoje podanie ako príležitosť získať bod, (eso - returnujúci hráč sa nesmie žiadnou časťou rakety dotknúť loptičky) alebo ako získať prevahu v hre - zatlačením protihráča do pozície z ktorej môže zahrať iba obranný úder. Z tohto dôvodu profesionálni tenisti vyhrávajú väčšinu svojich podaní a okamih, keď protihráč prelomí podanie súpera (break) hrá kľúčovú úlohu v zápase.

Hráč podáva z ľavej alebo pravej polovice svojej strany dvorca, do opačnej štvrtiny súpera, ľavú a pravú polovicu postupne strieda. V prípade štvorhry sa hráči na podaní postupne striedajú, pri podaní hráč podáva do tej istej časti dvorca, ako v dvojhre, ostatné údery platia na rozšírenom dvorci, vyznačenom čiarami.

Taktika[upraviť | upraviť zdroj]

Podanie pri dvojhre - hráč podáva vždy na kríž a stojí čím bližšie ku stredu dvorca. Prvé podanie sa väčšinou podáva silovo, úspešné prvé podanie je veľkou výhodou pre podávajúceho hráča. Druhé podanie má funkciu sťažiť returnujúcemu hráčovi vrátenie loptičky. Hráč by nemal druhé podanie často kaziť, mohlo by to viezť ku breaku, ktorý býva najmä na tvrdom povrchu rozhodujúci. Druhým podaním sa dá veľmi dobre taktizovať. Najúčinnejšie druhé podanie praváka do forhendovej strany protihráča je von z dvorca. Do bekhendovej strany je najúčinnejšie podanie do súperovho bekhendu - rotovaná loptička má tendenciu sa stočiť do protihráčovho tela.

Podanie pri štvorhre - hráč taktiež podáva na kríž, ale stojí viac von z dvorca, teda niekde pri strete bočnej dvojhrovej čiary so základnou čiarou. Najdôležitejšiou úlohou podávajúceho hráča pri štvorhre je podať tak, aby umožnil svojmu spoluhráčovi na sieti ukončiť odreturnovanú loptičku.

Technika[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé podanie - hráč (pravák) si hádže loptičku pred seba mierne do pravej strany. Raketa udiera loptičku priamo. Je postavený bočne tak, aby ramená smerovali do políčka kam podáva. Po odraze loptičky hráč prekročí základnú čiaru pravou nohou. Druhé podanie - hráč (pravák) si hádže loptičku mierne za seba. Bočnou rotáciou docieli, že loptička počas letu a po dopade sa bude stáčať do strany. Hornou rotáciou sa loptička po dopade zrýchli a vyskočí podstatne vyššie.