Pomoc:Knihy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vytlačená kniha, vytvorená z článkov Wikipédie

Základný postup

Sekcia Tlačiť/exportovať

Krok 1 – Spustenie tvorby knihy

Na ľavej strane obrazovky nájdete sekciu Tlačiť/exportovať (viď. obrázok vpravo). V ňom kliknite na odkaz Vytvoriť knihu. Zobrazí sa potvrdzovacia obrazovka, kde kliknutím na zelené tlačidlo potvrdíte, že chcete spustiť tvorbu knihy. Tým sa vrátite na predchádzajúci článok, ale hore sa bude zobrazovať panel nástrojov:

Tvorba knihy
Tvorba knihy

Krok 2 – Výber článkov

Kliknutím na Pridať túto stránku do vašej knihy pridáte do výberu článkov aktuálnu stránku. Ďalšiu stránku pridáte jednoducho tým, že na ňu prejdete a kliknete opäť na Pridať túto stránku do vašej knihy.

Taktiež môžete prejsť myšou na odkaz na iný článok, po chvíľke sa objaví rámček, umožňujúci pridať cieľovú stránku odkazu.

Pridať odkazovanú stránku wiki do vašej knihy
Pridať odkazovanú stránku wiki do vašej knihy

Ak si prezeráte stránku kategórie, obsahuje rámček namiesto pridania článku položku Pridať túto kategóriu do vašej knihy. Kliknutím na tento odkaz pridáte do svojej knihy všetky články v zobrazenej kategórii.

Potom, čo ste do svojej knihy pridali niekoľko článkov, môžete kliknúť na Navrhnúť stránky, pričom sa zobrazí zoznam stránok, ktoré by vás ešte mohli zaujímať.

Krok 3 – Kontrola knihy a názov

Ak už máte dojem, že ste do knihy pridali všetky požadované články, môžete kliknúť na Zobraziť knihu. Dostanete sa na stránku, ktorá uvádza prehľad stránok vo vašej knihe a kde si môžete nastaviť názov knihy (a prípadne zmeniť poradie jednotlivých článkov).

Krok 4 – Stiahnutie súboru alebo objednanie tlačenej knihy

Stiahnutie knihy ako PDF

Výslednú knihu si môžete stiahnuť ako súbor vo formáte PDF (vhodný na prehliadanie a tlač) alebo vo formáte OpenDocument (ODF; vhodný na ďalšie úpravy, dokáže s ním pracovať mnoho programov, napr. OpenOffice.org). Na to stačí na stránke s prehľadom knihy zvoliť formát a kliknúť na tlačidlo Stiahnuť.

Taktiež si môžete u firmy PediaPress nechať vytlačiť a zviazať skutočnú knihu. Po kliknutí na tlačidlo sa dostanete na stránky služby PediaPress, ktorá s nadáciou Wikimedia spolupracuje na zlepšovaní dostupnosti Wikipédie.

Pokročilé funkcie

Zmena poradia článkov v knihe
Ak chcete vo svojej knihe zmeniť poradie článkov, stačí v rámčeku na stránke s prehľadom knihy jednotlivé nadpisy premiestniť myšou. Ak chcete mať články v abecednom poradí, stačí kliknúť na Zoradiť abecedne.
Uloženie knihy a zdieľanie knihy s ostatnými
Ak máte na Wikipédii používateľský účet a od vašej registrácie uplynuli aspoň 4 dni, môžete si vytvorenú knihu uložiť na ďalšie použitie, prípadne i pre ostatných používateľov. Na to stačí na stránke s prehľadom knihy v časti Uložiť a zdieľať svoju knihu zvoliť, ako a kam chcete svoju knihu uložiť a kliknúť na Uložiť knihu. Zdieľané knihy sú dostupné na stránke Kategória:Wikipédia:Knihy redaktorov.

Pozri aj